Artykuł sponsorowany

Na czym polega proces mrożenia szokowego?

Na czym polega proces mrożenia szokowego?

Mrożenie to jeden z popularniejszych i sprawdzonych sposobów przechowywania żywności. Stosowane jest nie tylko w gospodarstwach domowych, ale także w przemyśle spożywczym. Dzięki mrożeniu można znacząco przedłużyć przydatność do spożycia wielu produktów m.in. ryb, mięs, owoców i warzyw oraz dań gotowych. Jedną z odmian mrożenia stosowaną głównie w branży spożywczej jest mrożenie szokowe. Sprawdźmy na czym ono polega i jakie są jego zalety?

Czym mrożenie szokowe różni się od klasycznego?

Różnic między mrożeniem szokowym, a tym klasycznym nazywanym również swobodnym jest kilka. Jednak najważniejsza z nich dotyczy czasu, w jakim produkt zostaje schłodzony do temperatury pokojowej, a następnie zamrożony. W przypadku mrożenia klasycznego czas potrzebny na pełne zamrożenie w zależności od mrożonego produktu waha się od 360 do nawet 600 minut. Natomiast przy mrożeniu szokowym nie przekracza on 270 minut. Różnica ta wynika z temperatury w jakiej realizowany jest cały proces mrożenia. Jednak prócz krótkiego czasu zamrażania technika mrożenia szokowego wpływa również na inne cechy mrożonego produktu. Jak wyjaśnia ekspert firmy Guz Technika z Siemianowic Śląskich, która specjalizuje się w sprzedaży profesjonalnych urządzeń dla branży spożywczej, gastronomicznej, piekarniczej i handlowej:

Mrożenie choć uważane jest za najlepszy sposób przechowywania żywności ma niestety swoje wady. Największa z nich polega na tym, że w trakcie tego procesu niska temperatura zmienia cząsteczki wody, które są  obecne w każdym produkcie w kryształki lodu. Te z kolei zwiększając swoją objętość powodują trwałe uszkodzenie struktury mrożonego produktu. Im dłuższy czas zamrażania, tym bardziej poważne są uszkodzenia. Aby zminimalizować to zjawisko produkt musi być bardzo szybko schłodzony i zamrożony. Tylko wtedy ograniczamy parowanie wody zawartej w produkcie, a tym samym powodujemy, że powstające podczas zamrażania kryształki są bardzo małe. Taki efekt można uzyskać jedynie przy zastosowaniu mrożenia szokowego. W urządzeniach przeznaczonych do tego celu panuje bardzo niska temperatura, a ciepło uwalniane z mrożonych produktów jest natychmiast odprowadzane na zewnątrz. Dzięki temu nie tylko ograniczamy zmiany strukturalne mrożonych owoców, warzyw, mięs i dań gotowych, ale również zachowujemy ich walory smakowe i estetyczne.

Gdzie sprawdzą się urządzenia do mrożenia szokowego?

Schładzarko-zamrażarki szokowe to bardzo uniwersalne urządzenia i dlatego sprawdzą się we wszystkich miejscach, gdzie istnieje konieczność szybkiego schłodzenia i zamrożenia nieprzetworzonych produktów spożywczych lub dań gotowych. Mogą więc z powodzeniem być stosowane w przetwórniach warzyw i owoców, firmach produkujących mrożone dania gotowe, lokalach gastronomicznych, a nawet w cukierniach i piekarniach. Oczywiście decydując się na zakup takiego sprzętu trzeba wybrać model o odpowiednich parametrach. Jest to bardzo ważne, ponieważ komory szokowego mrożenia stosowane w przemyśle cukierniczo-piekarniczym nie zawsze będą odpowiednie dla lokali gastronomicznych i odwrotnie. Wynika to przede wszystkim ze specyfiki prowadzonej działalności. W przypadku piekarni czy cukierni potrzebne są urządzenia o bardzo niskich temperaturach schładzania i mrożenia oraz dużej pojemności, tak aby mogły zamrozić jednocześnie dużą partię ciasta.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.