Mycie instalacji procesowych w przemyśle spożywczym
Utrzymanie czystości w zakładzie produkcyjnym, który specjalizuje się w obszarze przemysłu spożywczego, to absolutna podstawa. Zależy od tego między innymi jakość produktów, a także możliwość dopuszczenia ich na rynek. Nie tylko urządzenia wykorzystywane do produkcji, ale również same pomieszczenia muszą zachowywać pewien standard. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat.
Mycie instalacji procesowych – dopasowane do zabrudzeń
Ilość zanieczyszczeń, które mogą powstawać podczas produkcji i procesów z nią związanych, jest ogromna. To także substancje wykorzystywane do prawidłowej pracy sprzętu. Do najczęściej spotykanych zalicza się między innymi różnego rodzaju:
- tłuszcze,
- smary,
- pasty.
Jak podkreślają specjaliści z takich firm, jak Nova Process, sposób czyszczenia i usuwania zabrudzeń powinien być dokładnie dopasowany nie tylko do samych urządzeń, ale również rodzaju produkcji. Zupełnie inne środki i metody wykorzystuje się przy sprzętach do tworzenia np. podzespołów samochodowych, a inne w przypadku procesów związanych z produkcją w branży spożywczej. Nie bez znaczenia jest także sam rodzaj zabrudzenia. Niektóre zanieczyszczenia można usunąć wyłącznie przy użyciu konkretnych środków czyszczących. W przypadku urządzeń, które wykorzystuje się w ramach przemysłu spożywczego, najczęściej stosowaną metodą jest mycie pianowe, czyszczenie suchym lodem lub parą wodną oraz stosowanie wody pod wysokim ciśnieniem.
Etapy mycia urządzeń w przemyśle spożywczym
Poszczególne etapy oraz procesy mycia urządzeń zależą przede wszystkim od wykorzystanej technologii. Najlepiej w tym przypadku wypadają instalacje ze stali nierdzewnej. Podczas pierwszego etapu czyszczenia demontuje się poszczególne elementy i przystępuje do mycia zabrudzeń widocznych gołym okiem. Kluczowym działaniem jest dokładne spłukanie urządzeń czystą wodą, jak również stosowanie wyłącznie tych środków, które są przeznaczone do przemysłu spożywczego.
Zależnie od rodzaju wykorzystywanych w produkcji linii technologicznych bardzo często konieczne jest również czyszczenie pianowe oraz pod dużym ciśnieniem. Pozwala to na usunięcie wszystkich zabrudzeń, nawet z najmniejszych szczelin.
Specjalne preparaty czyszczące
Niektóre linie produkcyjne wymagają użycia środków alkalicznych. Dzieje się tak w przypadku, kiedy dochodzi do odkładania się osadów z wapna, rdzy czy np. twardej wody. Takie preparaty stosuje się często w zakładach produkujących związanych z przetwórstwem owoców i warzyw, ale również w mleczarniach i browarach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana