Artykuł sponsorowany

Metody nadziewania kiełbas

Metody nadziewania kiełbas

Niektórzy ludzie czerpią dużą satysfakcję z wytwarzania różnych wyrobów w warunkach domowych. Jedni decydują się na przetwory czy powidła, a innych interesują produkty mięsne. Przygotowanie kiełbas własnymi rękami według swojej ulubionej receptury może być źródłem zadowolenia i pochwał ze strony innych degustatorów. Jak zatem przygotować wyroby mięsne w domu? I w jaki sposób nadziewa się kiełbasę?

Czego potrzebujesz do wytwarzania kiełbasy?

Proces robienia kiełbasy polega przede wszystkich na napełnianiu specjalnej osłonki przygotowanym wcześniej farszem z przyprawionego mięsa. Aby to zrobić, przydatne będą takie urządzenia jak maszynka do mielenia oraz nadziewarka. Dzięki nim produkcja kiełbasy będzie łatwiejsza, a wyroby smaczniejsze i lepsze jakościowo. Co istotne, odpowiednia maszyna nada się do różnego rodzaju wytworów mięsnych. Przykładowo, jeśli kupisz nadziewarkę w sklepie Przetwórstwo domowe, możesz wykorzystać ją do nadziewania kiełbas, ale również kabanosów, parówek, frankfurterek i innych produktów mięsnych. Kolejnymi ważnymi akcesoriami są dobrze naostrzone noże i deski do krojenia.

Czy warto robić kiełbasę w domu?

Wytwory mięsne robione w warunkach domowych często są lepsze od produktów, które można kupić w marketach. Dotyczy to zarówno smaku, jak i jakości. Kiedy produkujesz kiełbasę w warunkach domowych, masz też pewność co do jej świeżości. Żeby jednak wyroby rzeczywiście były lepsze i bardziej apetyczne, konieczne jest użycie dobrej jakości mięsa oraz przypraw pochodzących ze sprawdzonych źródeł.

Jak przebiega proces robienia kiełbasy?

Farsz składa się z reguły ze zmielonego mięsa, przypraw i ewentualnych dodatków, na przykład w postaci cebuli. Przygotowaną masę zalewa się gorącą wodą i miesza, dopóki nie uzyska ona jednolitej konsystencji. Jeśli osłonka jest już gotowa, to można przejść do nadziewania.

Można to zrobić za pomocą lejka. Należy go namoczyć i nasmarować tłuszczem,  następnie nasunąć na niego osłonkę, a na jej końcu zawiązać supeł. Następnie wypełnia się ją farszem, jednocześnie pilnując, aby nie zsunęła się z lejka. O wiele wygodniejszym sposobem jest jednak skorzystanie z nadziewarki do kiełbas. Mięso wkłada się do odpowiedniego zbiornika, a potem kręci korbką – w ten sposób farszem napełnia się osłonkę. Praca przy pomocy nadziewarki jest szybka, łatwiejsza, a także nie wymaga obecności dwóch osób. Oczywiście można poradzić sobie bez niej, ale będzie to bardziej uciążliwe, szczególnie w przypadku większej produkcji. Wytwarzanie własnych wyrobów mięsnych powinno być przyjemnością. Nie warto sobie jej odbierać, o wiele lepszym pomysłem będzie zakup nadziewarki i cieszenie się wygodą produkcji kiełbas.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.