Metody nadziewania kiełbas
Niektórzy ludzie czerpią dużą satysfakcję z wytwarzania różnych wyrobów w warunkach domowych. Jedni decydują się na przetwory czy powidła, a innych interesują produkty mięsne. Przygotowanie kiełbas własnymi rękami według swojej ulubionej receptury może być źródłem zadowolenia i pochwał ze strony innych degustatorów. Jak zatem przygotować wyroby mięsne w domu? I w jaki sposób nadziewa się kiełbasę?
Czego potrzebujesz do wytwarzania kiełbasy?
Proces robienia kiełbasy polega przede wszystkich na napełnianiu specjalnej osłonki przygotowanym wcześniej farszem z przyprawionego mięsa. Aby to zrobić, przydatne będą takie urządzenia jak maszynka do mielenia oraz nadziewarka. Dzięki nim produkcja kiełbasy będzie łatwiejsza, a wyroby smaczniejsze i lepsze jakościowo. Co istotne, odpowiednia maszyna nada się do różnego rodzaju wytworów mięsnych. Przykładowo, jeśli kupisz nadziewarkę w sklepie Przetwórstwo domowe, możesz wykorzystać ją do nadziewania kiełbas, ale również kabanosów, parówek, frankfurterek i innych produktów mięsnych. Kolejnymi ważnymi akcesoriami są dobrze naostrzone noże i deski do krojenia.
Czy warto robić kiełbasę w domu?
Wytwory mięsne robione w warunkach domowych często są lepsze od produktów, które można kupić w marketach. Dotyczy to zarówno smaku, jak i jakości. Kiedy produkujesz kiełbasę w warunkach domowych, masz też pewność co do jej świeżości. Żeby jednak wyroby rzeczywiście były lepsze i bardziej apetyczne, konieczne jest użycie dobrej jakości mięsa oraz przypraw pochodzących ze sprawdzonych źródeł.
Jak przebiega proces robienia kiełbasy?
Farsz składa się z reguły ze zmielonego mięsa, przypraw i ewentualnych dodatków, na przykład w postaci cebuli. Przygotowaną masę zalewa się gorącą wodą i miesza, dopóki nie uzyska ona jednolitej konsystencji. Jeśli osłonka jest już gotowa, to można przejść do nadziewania.
Można to zrobić za pomocą lejka. Należy go namoczyć i nasmarować tłuszczem, następnie nasunąć na niego osłonkę, a na jej końcu zawiązać supeł. Następnie wypełnia się ją farszem, jednocześnie pilnując, aby nie zsunęła się z lejka. O wiele wygodniejszym sposobem jest jednak skorzystanie z nadziewarki do kiełbas. Mięso wkłada się do odpowiedniego zbiornika, a potem kręci korbką – w ten sposób farszem napełnia się osłonkę. Praca przy pomocy nadziewarki jest szybka, łatwiejsza, a także nie wymaga obecności dwóch osób. Oczywiście można poradzić sobie bez niej, ale będzie to bardziej uciążliwe, szczególnie w przypadku większej produkcji. Wytwarzanie własnych wyrobów mięsnych powinno być przyjemnością. Nie warto sobie jej odbierać, o wiele lepszym pomysłem będzie zakup nadziewarki i cieszenie się wygodą produkcji kiełbas.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana