Metody dezynfekcji pomieszczeń. Przegląd rozwiązań
Niekiedy zwykłe sprzątanie to za mało. Aby pozbyć się mikroorganizmów, takich jak bakterie, wirusy i grzyby, niezbędne jest przeprowadzenie dezynfekcji. W przypadku pomieszczeń lub powierzchni stosuje się różne metody, wykorzystujące zarówno gaz, jak i środki chemiczne w postaci płynów lub piany. Przyjrzyjmy się bliżej metodom dezynfekcji stosowanym przez profesjonalne firmy sprzątające.
Ozonowanie pomieszczeń
Jedną z popularniejszych metod dezynfekcji pomieszczeń, szczególnie w czasie pandemii, jest ozonowanie. Generator aerozolu może być wykorzystany w pomieszczeniach o wielkości do 140 m³ – szpitalach, hotelach, restauracjach lub biurach. Na czym polega ta metoda? Za pomocą wspomnianego już generatora aerozolu rozpyla się w postaci mgiełki płynny środek dezynfekujący, który powstaje z mieszaniny pary wodnej i aktywnego tlenu (ozonu). Dzięki takiej formie dociera on nawet do trudno dostępnych miejsc. Co ważne, środek na bazie ozonu nie tylko dezynfekuje, ale również odświeża pomieszczenia – po jego zastosowaniu znikają nieprzyjemne zapachy.
Dezynfekcja mechaniczna lub natryskowa
Płynny środek dezynfekcyjny można nałożyć na powierzchnie mechanicznie (ręcznie) lub za pomocą pistoletu. Wybór metody jest zależny m.in. od wielkości pomieszczenia. Dezynfekcja mechaniczna, oprócz tego, że pozwala na likwidację mikroorganizmów: bakterii, wirusów i grzybów, ma jeszcze jedną zaletę. Dzięki zastosowaniu ściereczki i płynnego środka dezynfekcyjnego, z dezynfekowanych powierzchni można jednocześnie usunąć zabrudzenia. To metoda dwa w jednym: pomieszczenia i powierzchnie są zdezynfekowane, a jednocześnie czyste. Warto jednak pamiętać, że po wielokrotnym zastosowaniu płynnego środka dezynfekcyjnego powierzchnie stają się lepkie, tworzą się zacieki, a jednocześnie skuteczność środka spada. Dlatego od czasu do czasu niezbędne jest gruntowne czyszczenie dezynfekowanych powierzchni.
Dezynfekcja pianowa
Maszyny, urządzenia, linie produkcyjne oraz pomieszczenia, w których produkowana jest żywność, muszą zostać dokładnie zdezynfekowane, a jednocześnie środki chemiczne stosowane w tym przypadku należy dobrać tak, aby nie stanowiły zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Najczęściej stosowaną metodą dezynfekcji zakładów produkcyjnych, jest dezynfekcja pianowa – jest to metoda stosowana m.in. przez firmę sprzątającą Polita ze Szczecina. Płynny środek dezynfekcyjny rozpyla się pod wysokim ciśnieniem w postaci piany. Piana lepiej przylega do powierzchni maszyn i urządzeń, dzięki czemu niszczy wszelkie drobnoustroje. W celu zapewnienia czystości i bezpieczeństwa, po określonym czasie pianę spłukuje się czystą wodą.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana