Które polskie owoce są najczęściej eksportowane za granicę?
Na terenie Polski panują warunki klimatyczne, które pozwalają na uprawianie różnych owoców. Nasz kraj najczęściej kojarzy się z jabłkami, ale jest to tylko jeden z wielu typów produktów spożywczych wytwarzanych na jego obszarze. Jakie jeszcze owoce są eksportowane przez Polskę? Poznaj najważniejsze informacje o sprzedaży takich towarów do innych państw.
Eksport owoców przez Polskę
Polska jest potęgą, jeżeli chodzi o eksport kilku typów owoców. Ma to związek z panującymi warunkami klimatycznymi i rozwiniętym handlem pomiędzy poszczególnymi krajami. Najpopularniejsze owoce produkowane w Polsce i sprzedawane do innych państwo to:
- jabłka,
- gruszki,
- maliny,
- borówka amerykańska,
- truskawki,
- aronie,
- czarne porzeczki,
- wiśnie.
Za owoce uznaje się również pomidory, z czego także słynie Polska. Dokładne ilości sprzedawanych towarów spożywczych różnią się w zależności od sezonu, jednak Polska wciąż pozostaje liderem lub jednym z największych eksporterów, jeśli chodzi o sprzedaż wspomnianych gatunków owoców. Kraj nasz jest trzecim w kolejności sprzedawcą wiśni oraz odpowiada za około 20% eksportowanych malin na całym świecie. Takie owoce wzrastają na sprawdzonych uprawach, np. w przetwórni owoców i warzyw Lomania w Kościanie. W tym miejscu stosuje się nowoczesne technologie, produkując towary, które następnie trafiają na rynek lokalny lub eksport. Warto bowiem pamiętać, że duża część owoców jest również przetwarzana, a dopiero później gotowe wyroby sprzedaje się do innych krajów.
Gdzie trafiają polskie owoce?
Eksport owoców poza granice Polski może mieć różny charakter. Najczęściej takie produkty trafiają do innych krajów na terenie Unii Europejskiej. Zdarza się jednak, że są one transportowane do Afryki Północnej czy nawet Azji. Wszystko zależy od zapotrzebowania na określone towary w konkretnych państwach oraz aktualnego sezonu. Na ogół polscy producenci najchętniej sprzedają swoje wyroby krajom z Unii Europejskiej, gdzie wymiana handlowa jest niczym nieutrudniona.
Polska jest uznawana za jednego z największych eksporterów niektórych gatunków owoców. Mowa tu m.in. o borówce amerykańskiej, jabłkach czy aronii. Takie produkty zasilają wiele zagranicznych rynków, co ma związek nie tylko z ich ilością, lecz także jakością. Owoce na terenie Polski są uprawiane w optymalnych warunkach, dlatego zachwycają smakiem mieszkańców odległych terenów. Można to zaobserwować na przykładzie jabłek, które są uznawane za jedne z najlepszych na świecie i cieszą się popularnością nawet w bardzo dalekich krajach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana