Które orzechy są najzdrowsze?
Według badań przeprowadzonych przez Dana-Farber Cancer Institute w Bostonie, spożywanie około 28 gramów orzechów dziennie zmniejsza ryzyko przedwczesnego zgonu o 20%. W badanej grupie 119 tys. Amerykanów osoby unikające orzechów częściej zapadały na choroby układu krążenia, układu oddechowego oraz nowotwory, które stawały się przyczyną ich śmierci. Sprawdź, które rodzaje orzechów mają największy wpływ na prawidłowe działanie organizmu.
Do wyboru, do koloru
Zacznijmy od tego, że różne gatunki orzechów dostarczają całej palety wartości odżywczych – dokładnie tak samo jak w przypadku warzyw, owoców czy ryb. Ze względu na zróżnicowaną zawartość witamin, minerałów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, najlepsze efekty osiągniemy, spożywając mieszanki orzechów składające się z bogatych w witaminę E orzechów laskowych, wspierających pracę mózgu orzechów włoskich czy nerkowców, które stanowią niezastąpione źródło żelaza w codziennej diecie.
Również z tego powodu odpowiedź na pytanie „Które orzechy są najzdrowsze?” może być traktowana jako kwestia subiektywna. Co prawda, tabele wartości odżywczych pozwalają porównać poszczególne gatunki orzechów pod kątem wartości energetycznej, wskazanego dziennego spożycia czy zawartych w nich makro i mikro elementów, ale to, które rodzaje będą najzdrowsze, zależy od indywidualnych potrzeb każdego organizmu. Przykładowo, osoby bardzo aktywne fizycznie będą czerpać większe korzyści ze spożywania fistaszków niż osoby z anemią czy cukrzycą, które potrzebują skoncentrowanych dawek innych składników odżywczych. Duże znaczenie ma też kwestia alergenów, która może uniemożliwiać spożywanie niektórych rodzajów orzechów.
Wartości odżywcze najzdrowszych orzechów
O pomoc w wytypowaniu najzdrowszych gatunków orzechów poprosiliśmy pracownika sklepu internetowego ze zdrową żywnością Nutura, który o orzechach wie wszystko.
Orzechami, które przez wielu dietetyków postrzegane są za najzdrowsze, są orzechy włoskie. Wyróżnia je przede wszystkim zawartość kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, która pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Z kolei kwas elagenowy odpowiada za budowanie odporności organizmu tak ważnej w obecnej sytuacji epidemiologicznej. Co więcej, orzechy włoskie wspierają pracę układu krążenia, obniżając ryzyko powstawania zakrzepów i zawałów serca. Kolejne miejsce na zdrowotnym podium zajmują orzechy laskowe, które są nie tylko doskonałym źródłem witamin z grupy B i witaminy E, ale także wsparciem dla prawidłowego działania mózgu. Ich regularne spożywanie poprawia koncentrację oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz choroby Parkinsona. Warto także sięgać po nerkowce, zawierających wysokie dawki żelaza, cynku, magnezu oraz miedzi, które pomagają utrzymać włosy, skórę i paznokcie w zdrowym stanie.
Tuż za podium znalazły się nieprzetworzone orzechy ziemne (bez soli, bez panierek, nieprażone), które są bogate w wiele kwasów, w tym kwas foliowy, arachidowy i linolenowy. Pierwszy z nich jest szczególnie korzystny dla kobiet planujących ciążę i karmiących piersią, a dwa następne odpowiadają za obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie. Na tle innych orzechów, fistaszki charakteryzują się również najwyższą zawartością białka, dzięki czemu są chętnie wybierane przez sportowców. Po orzechy arachidowe powinny sięgać także osoby z cukrzycą oraz te, mające problemy z ciśnieniem krwi.
W naszym zestawieniu na wspomnienie zasługują także migdały, uważane za jedne z najsmaczniejszych orzechów. Poza oczywistymi walorami smakowymi, wyróżnia je wysoka zawartość magnezu, który zmniejsza uczucie stresu oraz zawartość składników opóźniających proces starzenia się skóry. Migdały warto stosować także w dietach odchudzających, ponieważ dzięki wysokiej dawce błonnika, przyśpieszają metabolizm i proces spalania tłuszczu.
Niezależnie od gatunku, po który zdecydujesz się sięgnąć, regularne spożywanie orzechów będzie procentować, wzmacniając Twój organizm i wprawiając Cię w dobry nastrój. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, orzechy mogą stanowić doskonałe uzupełnienie diety wegańskiej i wegetariańskiej. Jako podsumowanie rankingu mamy dla Ciebie jedną radę - spróbuj wielu rodzajów orzechów o zbawiennych właściwościach, a następnie wybierz swój ulubiony!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana