Artykuł sponsorowany

Klasa pieczarek. Co oznacza?

Klasa pieczarek. Co oznacza?

Pieczarka to grzyb znany i lubiany przez Polaków. Osoby, które oprócz smaku interesuje wartość odżywcza produktów doskonale wiedzą, że pieczarki zawierają duże ilości białka, witaminy D i żelaza. Są więc wartościowym składnikiem diety np. wegetarian czy osób ograniczających spożycie mięsa. Do tego dania z nimi nabierają smaku i konsystencji potrawy mięsnej.

W sprzedaży spotykamy trzy podstawowe klasy pieczarek. Sprawdźmy, co one oznaczają.

Klasa ekstra

W niej znajdą się pieczarki tylko najwyższej jakości. Muszą odpowiadać charakterystyce rodzaju handlowego pod względem kształtu, wyglądu, fazy rozwoju i zabarwienia. Powinny być foremne. Nie mogą się na nich pojawiać żadne wady. Jedyne dopuszczalne defekty to niewielkie powierzchowne uszkodzenia, które nie mają wpływu na ogólny wygląd produktu i jego prezentację w opakowaniu.

Klasa I

Tutaj znajdą się pieczarki również bardzo wysokiej jakości. Ciągle będą odpowiadać charakterystyce rodzaju handlowego pod względem kształtu, wyglądu, fazy rozwoju i zabarwienia. Dopuszczalne będą jednak nieznaczne wady, takie jak: niewielkie wady kształtu, zabarwienia, niektóre powierzchowne skazy, o ile się nie rozwijają oraz niezbyt liczne powierzchowne obicia.

Klasa II

Pieczarki tej klasy ciągle spełniają wymagania charakterystyki rodzaju handlowego. Zachowują swoje zasadnicze cechy charakterystyczne, co do jakości i trwałości oraz prezentacji. Posiadają jednak wady niepozwalające znaleźć im się w wyższych klasach. Takimi defektami są najczęściej: wady kształtu i zabarwienia, drobne skazy, takie jak nieznaczne obicia czy trzon pusty w środku. Poza klasami pieczarki są też rozróżniane według innych podziałów. Najbardziej oczywisty to ten na podstawie wielkości:
  • pieczarka mini - wielkość kapelusza do 3 cm
  • pieczarka mała – wielkość kapelusza do 4 cm
  • pieczarka średnia – wielkość kapelusza od 4 do 6 cm
  • pieczarka duża – kapelusz powyżej 6 cm
  • pieczarka otwarta tzw. śniadaniowiec – kapelusz w rozmiarach od 6 do 14 cm.
W firmie Seweryn zajmującej się sprzedażą grzybów do gastronomii poznaliśmy jeszcze jeden rodzaj podziału pieczarek, ze względu na formę, w jakiej są sprzedawane. Jest to rozwiązanie bardzo wygodne i oszczędzające mnóstwo czasu. Nie trzeba myć, obierać i kroić grzybów. Dostajemy gotowy, świeży produkt, który może zostać natychmiast użyty do gotowania. W tym podziale znajdzie się:
  • pieczarka krojona,
  • pieczarka drobno krojona,
  • grys pieczarkowy – świetnie nadaje się do przygotowania farszów,
  • mączka pieczarkowa - doskonały dodatek do zup, sosów, mięs czy zapiekanek.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.