Klasa pieczarek. Co oznacza?
Pieczarka to grzyb znany i lubiany przez Polaków. Osoby, które oprócz smaku interesuje wartość odżywcza produktów doskonale wiedzą, że pieczarki zawierają duże ilości białka, witaminy D i żelaza. Są więc wartościowym składnikiem diety np. wegetarian czy osób ograniczających spożycie mięsa. Do tego dania z nimi nabierają smaku i konsystencji potrawy mięsnej.
W sprzedaży spotykamy trzy podstawowe klasy pieczarek. Sprawdźmy, co one oznaczają.Klasa ekstra
W niej znajdą się pieczarki tylko najwyższej jakości. Muszą odpowiadać charakterystyce rodzaju handlowego pod względem kształtu, wyglądu, fazy rozwoju i zabarwienia. Powinny być foremne. Nie mogą się na nich pojawiać żadne wady. Jedyne dopuszczalne defekty to niewielkie powierzchowne uszkodzenia, które nie mają wpływu na ogólny wygląd produktu i jego prezentację w opakowaniu.Klasa I
Tutaj znajdą się pieczarki również bardzo wysokiej jakości. Ciągle będą odpowiadać charakterystyce rodzaju handlowego pod względem kształtu, wyglądu, fazy rozwoju i zabarwienia. Dopuszczalne będą jednak nieznaczne wady, takie jak: niewielkie wady kształtu, zabarwienia, niektóre powierzchowne skazy, o ile się nie rozwijają oraz niezbyt liczne powierzchowne obicia.Klasa II
Pieczarki tej klasy ciągle spełniają wymagania charakterystyki rodzaju handlowego. Zachowują swoje zasadnicze cechy charakterystyczne, co do jakości i trwałości oraz prezentacji. Posiadają jednak wady niepozwalające znaleźć im się w wyższych klasach. Takimi defektami są najczęściej: wady kształtu i zabarwienia, drobne skazy, takie jak nieznaczne obicia czy trzon pusty w środku. Poza klasami pieczarki są też rozróżniane według innych podziałów. Najbardziej oczywisty to ten na podstawie wielkości:- pieczarka mini - wielkość kapelusza do 3 cm
- pieczarka mała – wielkość kapelusza do 4 cm
- pieczarka średnia – wielkość kapelusza od 4 do 6 cm
- pieczarka duża – kapelusz powyżej 6 cm
- pieczarka otwarta tzw. śniadaniowiec – kapelusz w rozmiarach od 6 do 14 cm.
- pieczarka krojona,
- pieczarka drobno krojona,
- grys pieczarkowy – świetnie nadaje się do przygotowania farszów,
- mączka pieczarkowa - doskonały dodatek do zup, sosów, mięs czy zapiekanek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana