Kartony do ciast – od prostego kartonika po kartony z uchwytami do tortów
Pakowanie wyrobów cukierniczych, takich jak torty czy pączki niekiedy bywa problematyczne. Kartony wykorzystywane w tym celu muszą być zaprojektowane w taki sposób, by nie zniszczyć ciasta podczas transportu, jednocześnie pozwalając na jego łatwe przenoszenie. Jakie opakowania papierowe sprawdzają się najlepiej w przypadku wyrobów cukierniczych?
Pakowanie ciast i innych wyrobów cukierniczych
Konieczność przetransportowania ciasta z cukierni do docelowego miejsca przyjęcia wiąże się z zastosowaniem opakowań ochronnych. Najczęściej są one wykonane z kartonu, który jest lekki i na tyle wytrzymały, by umożliwić bezpieczne przenoszenie wypieków bez ich uszkodzenia.
Kartony do ciast są wykonywane z tektury 3-warstwowej lub tektury litej. Zazwyczaj są one dwustronnie i jednostronnie białe, ale na rynku znaleźć można również modele kolorowe czy szare. Do produkcji takich opakowań wykorzystuje się także specjalne warianty tektury z falą B lub E.
– Niezwykle istotne są również wymiary i ogólny kształt pudełek. Pączki czy ciastka zwykle umieszcza się w płytkich opakowaniach i na kartonach typu tacka, podczas gdy torty wymagają zastosowania kartonów z uchwytami – mówi pracownik sklepu Euro Karton.
Rodzaje kartonów do ciast
Istnieje wiele modeli funkcjonalnych kartonów do ciast stworzonych z myślą o konkretnym typie wypieków. Poszczególne typy różnią się od siebie nie tylko wymiarami czy zastosowanym rodzajem tektury, lecz także dodatkowymi elementami w postaci uchwytów lub foliowych, przeźroczystych okienek.
Podstawowe rodzaje kartonów do ciast:
- pudełka na ciastka,
- kartony zamykane z wiekiem,
- kartony do tortów z uchwytem,
- tacki do ciast,
- szufelki do ciast,
- kartony do ciast i tortów z okienkiem,
- tacki do piętrowania,
- skrzynki do ciast.
Istnieją produkty z okienkami różnego kształtu, który uatrakcyjnia wygląd pudełka i pozwala na ekspozycję wyrobu umieszczonego wewnątrz. Ważny jest także sposób składania konkretnego pudełka oraz dodatkowe zabezpieczenia. Wiele opakowań nadaje się także do piętrowania, co jest przydatne w sytuacji, gdy zamawiasz wiele wyrobów cukierniczych i chcesz przechować je na niewielkiej powierzchni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana