Jakie właściwości ma folia spożywcza?
Folie spożywcze – zarówno aluminiowe, jak i z tworzyw sztucznych – to produkty powszechnie znane i wykorzystywany w praktycznie każdej polskiej kuchni. Jakie są ich właściwości? Do jakich celów możemy ich używać? Czy stosowanie ich na co dzień jest bezpieczne? Wszystkiego dowiemy się z poniższego artykułu.
Folia aluminiowa
Folia z cieniutkiej i delikatnej warstwy aluminium wykorzystywana jest przede wszystkim przy przygotowywaniu posiłków wymagających wysokiej temperatury i długiej obróbki w piekarniku.
- Folia ma dwie strony, matową i błyszczącą – mówi przedstawiciel firmy Partner – Należy wiedzieć, że obie mają inne właściwości. Podczas gdy matowa pochłania ciepło, druga je odbija. Jest to kwestia niezwykle ważna, ponieważ wynika z niej jak powinniśmy prawidłowo korzystać z folii. Jeśli używamy jej do przygotowania takich produktów jak mięso w piekarniku, naczynie w którym gotujemy powinno być okryte w taki sposób, żeby błyszcząca warstwa skierowana była do środka. Matowa, zewnętrzna strona będzie chłonąć ciepło generowane przez piekarnik, natomiast błyszcząca będzie dobijać ciepło uwalniające się z potrawy. W ten sposób przyspieszymy i usprawnimy proces pieczenie, a ponadto utrzymamy wilgoć wewnątrz potrawy.
Folia aluminiowa może być również użyta do przechowywania potraw. W takim przypadku należy pamiętać o odwrotnym „pakowaniu” jedzenia – błyszcząca warstwa powinna znaleźć się na zewnątrz, dzięki czemu jedzenie nie będzie nagrzewać się od ciepła otoczenia, co pozwoli mu zachować świeżość przez dłuższy czas. Warto pamiętać, że aluminium to metal, który w zbyt wysokim stężeniu może być szkodliwy dla naszego zdrowia. Dlatego nie zaleca się zbyt częstego stosowania folii aluminiowej, szczególnie do obróbki cieplnej potraw.
Folia spożywcza w tworzywa sztucznego
Folie z tworzyw sztucznych nie są przeznaczone do obróbki termicznej, ponieważ pod wpływem wysokich temperatur ulegają stopieniu. Charakteryzują się za to doskonałą szczelnością – nieporowata struktura folii sprawia, że ciecze, gazy, zapachy i zanieczyszczenia nie są w stanie przedostać się na jej drugą jest stronę. Z tego powodu znajduje ona zastosowanie jako zabezpieczenie żywności przed kontaktem ze środowiskiem zewnętrznym. Przy jej pomocy możemy pakować żywność na czas podróży lub do przechowywania w lodówce lub zamrażalniku. Folia jest zazwyczaj elastyczna, można jej używać w dowolnej ilości warstw – im więcej, tym lepsza ochrona produktu.
Folia do zgrzewarek
Osobną kategorią folii są produkty przeznaczone do zamykania opakowań z tworzyw sztucznych na żywność, powszechnie używanych w cateringu. Folia tego typu jest mniej elastyczna, bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne oraz temperatury, doskonale chroni przez wilgocią, zanieczyszczeniami, zatrzymuje zapachy – używa się jej do pakowania próżniowego lub z wykorzystaniem technologii MAP (modyfikowana atmosfera pakowania). Zarówno folia do zgrzewarek oraz elastyczna powinny posiadać atesty, które potwierdzają, że produkty mogą być używane do pakowania żywności.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana