Jakie szczotki stosuje się w maszynach sortowniczych?
Szczotki do maszyn sortowniczych to urządzenia czyszczące dedykowane do urządzeń technicznych. Pracują w wymagających warunkach, dlatego muszą być przede wszystkim wytrzymałe. Każda maszyna sortownicza wyposażona jest w szczotki, które równomiernie rozkładają produkty na taśmie i chronią je przed uszkodzeniami.
Szczotki dla maszyn sortowniczych
Żadna maszyna sortownicza nie może obyć się bez akcesoriów w postaci szczotek ułatwiających rozkład towaru na taśmie. To właśnie szczotka jest elementem decydującym o uszkodzeniach sortowanych produktów, zwłaszcza owoców i warzyw. Dzięki hamowaniu prędkości przy wejściu na kanał poszczególne artykuły bezpiecznie trafiają w odpowiednie miejsce. Szczotka w maszynie sortowniczej ma kształt walca i występuje w różnych wielkościach, w zależności od modelu maszyny sortującej a dokładnie od szerokości kanału i rodzaju sortowanego produktu. Czasami używa się również szczotek listwowych.
Dostawcą i wiodącym producentem szczotek przemysłowych jest firma D.S. Sales, która wytwarza wytrzymałe produkty o różnych rozmiarach i średnicach. Elastyczna oferta i szeroki asortyment są ważne, aby sprostać dowolnemu zapotrzebowaniu produkcyjnemu.
Szczotki walcowe. Co warto wiedzieć?
Szczotki walcowe nazywane potocznie szczotkami do warzyw, co wynika z ich najczęstszego zastosowania. Podstawą każdej szczotki jest rdzeń z tworzywa sztucznego oraz włosie z rozczepionymi końcami. To wszystko decyduje o trwałości produktu. Zużyte szczotki można zregenerować, pod warunkiem, że rdzeń jest w dobrym stanie. Materiał, z jakiego powstaje włosie każdej szczotki, musi być dopasowany do przeznaczenia produktu. Ważna jest zatem miękkość, długość i rodzaj włosia. Szczotki walcowe wytwarzane są z polipropylenu, poliamidu i polietylenu na plastikowym podkładzie. Gęstość włosia różni się w zależności od przeznaczenia szczotki, a korpus może stanowić jedną całość lub być zbudowany z kilku połączonych ze sobą segmentów. Szczotki podajnikowe do różnych branż przemysłu cechują się specyficznym końcem włosia.
Aby szczotka walcowa została dopuszczona do użytku w przemyśle spożywczym, musi przejść odpowiednie testy i cechować się np. odpornością na temperatury. Zarówno długość, jak i rodzaj włókna zależne są od gatunku owoców i warzyw, do jakich szczotka będzie używana.
Szczotki walcowe powszechnie stosowane są w maszynach sortujących, ale charakterystyczne dla przemysłu spożywczego jest także ich wykorzystywanie do czyszczenia owoców i warzyw, które trafiają do dalszej obróbki. Z ich użyciem odbywa się nie tylko sortowanie i transportowanie, ale także polerowanie i woskowanie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana