Jakie opakowania nadają się do kontaktu z gotową żywnością?
W jaki sposób sprawdzić czy opakowanie, do którego chcesz zapakować gotowe jedzenie ma odpowiednie atesty? To nie takie trudne. Każdy producent takich wyrobów zobowiązany jest do poinformowania konsumenta o ich przydatności do kontaktu z żywnością na etykiecie. Badania opakowań przeprowadza się na całym świecie, dlatego możesz mieć pewność, że te kupowane ze sprawdzonych źródeł nie powinny zaszkodzić zdrowiu.
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością
Materiały stosowane do produkcji opakowań na żywność oraz gotowe wyroby powinny podlegać odpowiednim kontrolom. Ma to na celu zapobieganie przedostawania się szkodliwych substancji do jedzenia oraz zapobiegać jego zanieczyszczeniom. Do pakowania gotowej żywności używa się opakowań wykonanych z różnych materiałów, do których zalicza się:
tworzywa sztuczne,
papier,
karton,
ceramikę,
stal nierdzewną,
aluminium.
Kupując gotową żywność, najczęściej spotyka się wyroby wykonane z kartonu lub plastiku, którymi są, na przykład rożki do frytek, pudełka na pizzę, zamykane boxy, opakowania do zgrzewu czy tacki plastikowe.
Aby opakowania tego rodzaju zostały dopuszczone do sprzedaży, muszą spełniać pewne wymagania. Według ustalonych przepisów prawnych produkty papierowe i kartonowe nie mogą zawierać barwników azotowych, rozjaśniaczy optycznych, mieć konserwującego wpływu na żywność oraz zawierać określonych substancji w ilościach przekraczających normy. Jeśli chodzi o tworzywa sztuczne, do sprzedaży nie mogą być dopuszczone opakowania, których składniki mające negatywny wpływ na zdrowie, mogą przenikać do żywności. Poza tym niedozwolone są tworzywa zmieniające skład, smak, aromat i wygląd jedzenia oraz takie, których materiał nie został zawarty w wykazie substancji dozwolonych w kontakcie z żywnością.
Co powinna zawierać etykieta na wyrobach opakowaniowych?
Każde opakowanie oraz pojemnik przeznaczony do kontaktu z gotową żywnością powinny być odpowiednio oznakowane. Określają to przepisy rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. W sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Każdy z wyrobów tego rodzaju musi zatem informować, że opakowanie jest przeznaczone „do kontaktu z żywnością”. Na jego widocznej części powinien znajdować się również symbol kieliszka i widelca, który zapewnia użytkownika o nieprzenikaniu szkodliwych składników z opakowania. – informujedystrybutor opakowań Cornet Design.
Na dopuszczonym do sprzedaży pojemniku umieszczona jest ponadto informacja o tworzywie wykorzystanym do jego produkcji. Ma ona postać trójkąta ze znajdującą się wewnątrz liczbą od 1 do 7, które oznaczają kolejno politereftalan etylenu, polietylen wysokiej gęstości, polichlorek winylu, polietylen niskiej gęstości, polipropylen wielokrotnego użytku, polistyren, inne tworzywa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana