Jakie normy powinny spełniać opakowania dla przemysłu spożywczego?
Przemysł spożywczy to dość specyficzna branża, która z uwagi na kontakt z żywnością musi zachować szczególne środki ostrożności. Wszelkie pojemniki i opakowania na żywność muszą spełniać najwyższe standardy bezpieczeństwa. Materiał, z którego są wykonane opakowania, nie mogą zaszkodzić trwałości produktu, zdrowiu konsumenta ani powodować utraty walorów smakowych i odżywczych.
Czym muszą cechować się opakowania do żywności?
Opakowania wykonane z niewłaściwych materiałów mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka, dlatego prawo jest stale aktualizowane i stawia przed producentami opakowań wyzwanie regularnej kontroli jakości wykorzystywanych materiałów.
Jak zauważa ekspert z firmy Kakado: wszelkiego rodzaju pudełka i opakowania do żywności muszą charakteryzować się wysoką szczelnością, higienicznością, odpornością mechaniczną oraz odpornością na degradację mikrobiologiczną. Muszą być wykonane w taki sposób i z takiego tworzywa, aby uniemożliwić zanieczyszczenie żywności. Ekologiczne opakowania muszą być również biodegradowalne i nadawać się do recyklingu.
Tworzywo przeznaczone do produkcji opakowań w branży spożywczej nie może zmieniać smaku, aromatu, wyglądu i składu jedzenia, ani wnikać w żywność. Co więcej, opakowania te nie mogą być wyprodukowane z materiałów niedozwolonych do kontaktu z żywnością. Niedopuszczalne jest także, aby powierzchnia opakowania pokryta nieodpowiednią farbą drukarską miała bezpośredni kontakt z żywnością.
Jakie atesty i normy powinny mieć opakowania do żywności?
Wymagania odnośnie opakowań do żywności są szczegółowo określone w przepisach unijnych i krajowych. Ustawodawstwo krajowe oraz dyrektywy Unii Europejskiej określają wymagania, jakie muszą spełniać opakowania do żywności i inne produkty mające bezpośredni kontakt z żywnością. Wśród nich znaleźć możesz ustawę z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, ustawę z dnia 11 maja 2001 roku o opakowaniach i odpadach opakowaniowych, a także ważne rozporządzenia, m.in.:
- Rozporządzenie Komisji (WE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu żywności,
- Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2828/2008 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, pochodzących z recyklingu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana