Jakie mięso rybne nadaje się na burgery?
Burgery rybne to doskonała propozycja dla miłośników fast foodów, którzy chcą zrezygnować z mięsa czerwonego na rzecz bardziej zdrowej i lekkostrawnej alternatywy. Burgery są przygotowywane głównie z mięsa ryb takich jak łosoś, mintaj czy dorsz. Wartościowe składniki odżywcze zawarte w mięsie ryb, takie jak białko, witaminy czy nienasycone kwasy tłuszczowe, sprawiają, że stają się one nie tylko smacznym, ale także zdrowym daniem. Burgery to doskonała propozycja dla dzieci, także niejadków.
Jakie mięso rybne wybrać na burgery rybne?
W przypadku przygotowania burgerów rybnych ważne jest dobranie odpowiedniego rodzaju mięsa. Najlepiej sprawdza się mięso o zwartej strukturze i delikatnym smaku. Łosoś to jedna z najbardziej cenionych ryb ze względu na swój smak oraz wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Mięso łososia ma nieco wyższą zawartość tłuszczu od innych ryb, przez co świetnie nadaje się do przygotowania soczystych burgerów rybnych. Dodatkowo jego kolorystyka wpływa na atrakcyjny wygląd potrawy. Mintaj to kolejna ryba, która ze względu na swoją strukturę oraz smak jest doskonałym składnikiem burgerów rybnych. Ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, które może być doskonałą bazą dla różnorodnych dodatków.
Dorsz to ryba o szczególnie delikatnym i jędrnym mięsie, z której także można przyrządzać wyśmienite burgery – zauważa specjalista z firmy Sulmin, producenta ryb mrożonych, dodając: – Burgery rybne z dorsza mogą być przygotowywane zarówno na parze, jak i na grillu czy w piekarniku. Coraz bardziej popularne stają się także burgery z czarniaka. Jest to ryba o ciemnym mięsie, które jednak po usmażeniu staje się jaśniejsze i delikatniejsze. Ma ona dość charakterystyczny smak, przez co może być świetnym wyborem dla osób poszukujących interesujących smaków w burgerach rybnych.
Jak przyrządzać burgery rybne?
Przygotowanie burgerów rybnych nie jest trudne, jednak warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Najprościej przyrządza się danie z gotowych mrożonych burgerów rybnych, które powstają poprzez cięcie bloków rybnych. Wystarczy je rozmrozić, umyć i osuszyć, a następnie przyprawić. Burgery rybne można smażyć na patelni lub grillować, a także opcjonalnie piec w piekarniku. W zależności od rodzaju ryby oraz indywidualnych preferencji smakowych, do burgerów można dodać różnorodne przyprawy, sosy czy warzywa. Można je podawać ze świeżymi warzywami w bułce lub z ziemniakami i surówką zamiast tradycyjnego kotleta.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana