Jak wymieniać noże w krajalnicy?
Większość sklepów, w których sprzedaje się pieczywo – nie tylko tych, które należą bezpośrednio do piekarni – oferuje swoim klientom chleb pokrojony na kromki. To bardzo wygodne rozwiązanie: z kromek o tej samej grubości szybko zrobimy kanapki. Do przygotowania pieczywa w ten sposób służą specjalne urządzenia do krojenia, które nazywamy krajalnicami przemysłowymi – są one wykorzystywane także na przykład w hotelach, czy dużych zakładach gastronomicznych. Są one wyposażone w specjalny zespół noży. Co warto wiedzieć o krajalnicach przemysłowych i w jaki sposób wymienia się w nich noże?
Charakterystyka krajalnic przemysłowych
Zanim przejdziemy do tematu wymiany noży w krajalnicach przemysłowych, opowiedzmy o ich charakterystyce. Krajalnice przemysłowe, którym się przyglądamy, pozwalają na szybkie pocięcie bochenka na kromki o ustalonej grubości. Podstawowy parametr krajalnicy do chleba to wielkość pieczywa, jakie jest ona w stanie pokroić. Bardzo przydatna funkcja krajalnicy przemysłowej to możliwość ustalenia grubości kromek chleba. Jak mówi nam przedstawiciel firmy handlowo-usługowej „ŚLUSARCZYK” z Zakliczyna w województwie małopolskim, najpopularniejszym rozwiązaniem są systemy, w których bochenek chleba jest umieszczany w uchwycie zbudowanym z metalowych listew. Krajalnice przemysłowe do chleba mogą być też wyposażane w osprzęt dodatkowy, jak moduły, które pakują pokrojone bochenki w foliowe woreczki.
Wymiana noży i serwis krajalnic przemysłowych
Noże to oczywiście najważniejszy element krajalnic do chleba. Powinny być na tyle ostre, by pieczywo było krojone bez szarpania i kruszenia, zależy nam na sprawnym i równomiernym krojeniu. Krajalnice należy więc wyposażać w profesjonalne, przemysłowe noże. Noże, ostrza przemysłowe powinniśmy dobierać do konkretnego urządzenia. Warto dodać, że firma, która zajmuje się dystrybucją krajalnic przemysłowych, ich serwisem i obsługą, ma w swojej ofercie ostrzenie noży do krajalnic, które przedłuża żywotność tychże produktów. Profesjonalne ostrzenie odbywa się z odtwarzaniem profilu zęba – to ekonomiczna alternatywa dla zakupu nowych noży. Serwis krajalnic to oczywiście nie tylko wymiana noży w krajalnicach lub ich ostrzenie, ale kompleksowe remonty, które przeprowadzane są z wykorzystaniem oryginalnych części zamiennych.
Krajalnice do chleba to sprzęty eksploatowane w piekarniach, sklepach, hotelach, czy zakładach gastronomicznych w bardzo intensywny sposób, dlatego kwestia wymiany noży jest tak istotna. Nie przypadkiem na rynku funkcjonuje firma, która koncentruje całą swoją działalność wyłącznie na krajalnicach przemysłowych do chleba.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana