Artykuł sponsorowany

Jak wykryć, że mleko jest zakażone?

Jak wykryć, że mleko jest zakażone?

Chociaż powszechnie uznaje się, że mleko jest zdrowe, to przed wprowadzeniem go na rynek, konieczne jest zastosowanie testów na czystość mleka. Dbając o stan zdrowia konsumentów oraz stawiając na najwyższej jakości produkcję mleczarską, trzeba szczególnie zadbać o to, aby oddawane do skupu mleko było wolne od bakterii, wirusów, antybiotyków oraz innych substancji chemicznych, które mogą zagrozić zdrowiu lub życiu spożywających je osób.

Jakie testy wykryją, czy mleko jest zarażone?

Skażone mleko trafia na rynek dość rzadko, a dzieje się tak dlatego, że zarówno hodowcy, jak i odbiorcy mleka korzystają z nowoczesnych i wyjątkowo czułych testów. Pozwalają one wykryć nie tylko niebezpieczne bakterie, ale także obecność antybiotyków i innych substancji chemicznych, które są szkodliwe dla zdrowia konsumentów. Mleko z antybiotykiem jest potencjalnym zagrożeniem dla spożywających je osób – równie niebezpieczne są substancje chemiczne, które przenikają do organizmu zwierząt np. wraz ze spożywaną paszą i wypijaną wodą. Jednorazowe testy na czystość mleka pozwalają sprawdzić, czy spełnia ono wszystkie wymogi sanitarne. Powinny być stosowane na etapie poprzedzającym oddanie mleka do skupu oraz przygotowującym surowiec do dalszego przetwórstwa.

Testy na czystość mleka stosowane są coraz częściej nie tylko w mleczarniach, ale także w gospodarstwach rolnych, gdyż pozwalają szybko i bez większych problemów sprawdzić jakość pozyskiwanego od krów mleka. Służą one w celu wykrywania niebezpiecznych dla zdrowia drobnoustrojów, pozostałości antybiotyków oraz innych szkodliwych substancji, które mogą spowodować np. alergie. Dbałość o utrzymanie najwyższej jakości mleka to priorytet odpowiedzialnych producentów – wyjaśnia specjalista z firmy TOMBLAB.

Dlaczego warto stosować testy na czystość mleka?

Mleko, podobnie jak mięso, może ulec skażeniu w przypadku stosowania u zwierząt różnych leków np. antybiotyków, hormonów oraz innych farmaceutyków. Takie zwierzęta powinny zostać poddane obowiązkowemu okresowi karencji, a pozyskiwane od nich mleko nie może trafić do skupu oraz zostać wykorzystane na potrzeby własne rolnika, gdyż jest niebezpieczne dla zdrowia. Oddanie do skupu skażonego mleka lub sprzedanie do prywatnym odbiorcom wpływa niekorzystnie na opinię rolnika i grozi poważnymi konsekwencjami. Równie poważne problemy wiążą się z wypuszczeniem na rynek niedostatecznie przebadanego mleka i jego przetworów, dlatego zarówno sami rolnicy, jak i właściciele skupów oraz przetwórni mleczarskich powinni zadbać o właściwe przebadanie mleka pod względem znajdujących się w nim niebezpiecznych substancji. Pozwala to zyskać pewność, że konsumenci otrzymają zdrowe mleko i jego przetwory oraz uniknąć wielu poważnych kłopotów, które związane są z kontrolami Sanepidu, brakiem możliwości sprzedania mleka oraz wstrzymaniem produkcji w przetwórni na czas kontroli.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.