Jak wygląda produkcja serów podpuszczkowych?
Czy wiesz, że najstarszy ser na świecie, podobny do mozzarelli, był znany na Kujawach już 7500 lat temu? We Włoszech wyrabiano go nawet około 2000 lat p.n.e. O tym mlecznym przysmaku można czytać w Starym Testamencie, wspomina go też Homer. Obecnie sery są jednymi z najpopularniejszych rarytasów, a wśród nich prym wiodą podpuszczkowe. Jak są produkowane?
Produkcja serów podpuszczkowych – jak wygląda w praktyce?
Sery podpuszczkowe są otrzymywane w procesie ścinania mleka podpuszczką. Pierwszym krokiem produkcji jest dodanie enzymu do mleka. Powoduje on koagulację, czyli krzepnięcie. Powstały skrzep zostaje rozdrabniany na ziarna, następnie jest odsączana z niego serwatka, a na końcu formuje się bloki serowe. Po ich odpowiednim prasowaniu oraz przyprawieniu, gęstą masę poddaje się zabiegom ułatwiającym dojrzewanie. Przy serach tradycyjnych jest to leżakowanie i wędzenie. Czas dojrzewania sera zależy od jego typu oraz wagi.
Warto wiedzieć, że zależnie od obróbki wspomnianego skrzepu, można wyróżnić kilka rodzajów serów podpuszczkowych. Występują w formie twardej, półtwardej oraz miękkiej. Te ostatnie dzieli się na pomazankowe, porośnięte i przerośnięte pleśnią.
Nie da się ukryć, że w kraju nad Wisłą to Podhale przoduje w produkcji tego typu serów. Powstają one według tradycyjnych starych receptur – zazwyczaj z mleka owczego lub krowiego. Ich cenne składniki odżywcze nie giną podczas produkcji. Bogate w witaminy A, D, B2, B12 oraz minerały, takie jak cynk, fosfor i wapń, sery zawierają mnóstwo białka.
Jakich serów podpuszczkowych posmakujesz na Podhalu?
Na Podhalu możesz kupić wiele rodzajów pysznych serów podpuszczkowych. Występują między innymi w formie gałek naturalnych i wędzonych. Produkowane ze świeżego krowiego mleka, są dostępne przez cały rok. Da się je nabyć też w tańszej, mniejszej wersji. Znakomicie nadają się one na grilla, a z dodatkiem żurawiny praktycznie rozpływają się w ustach!
Wśród serów podpuszczkowych znajdziesz też korbacze wędzone i naturalne. Łagodniejsze w smaku, wyglądają jak długie nitki makaronowe, splecione we wiązki. Właśnie takie w ofercie ma Przetwórstwo mleka. Ryszard Smoleń, które sprzedaje także kolby serowe, kształtem przypominające kukurydzę. To prawdziwe rarytasy, bez dodatku polepszaczy, barwników, aromatów i konserwantów.
Pamiętaj, że najlepsze sery podpuszczkowe są z Podhala. Ponadto możesz je wygodnie i szybko zamówić przez Internet! Zdrowe, naturalne i pożywne, będą znakomitą przegryzką lub uzupełnieniem Twoich potraw.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana