Artykuł sponsorowany

Jak wygląda produkcja serów podpuszczkowych?

Jak wygląda produkcja serów podpuszczkowych?

Czy wiesz, że najstarszy ser na świecie, podobny do mozzarelli, był znany na Kujawach już 7500 lat temu? We Włoszech wyrabiano go nawet około 2000 lat p.n.e. O tym mlecznym przysmaku można czytać w Starym Testamencie, wspomina go też Homer. Obecnie sery są jednymi z najpopularniejszych rarytasów, a wśród nich prym wiodą podpuszczkowe. Jak są produkowane?

Produkcja serów podpuszczkowych – jak wygląda w praktyce?

Sery podpuszczkowe są otrzymywane w procesie ścinania mleka podpuszczką. Pierwszym krokiem produkcji jest dodanie enzymu do mleka. Powoduje on koagulację, czyli krzepnięcie. Powstały skrzep zostaje rozdrabniany na ziarna, następnie jest odsączana z niego serwatka, a na końcu formuje się bloki serowe. Po ich odpowiednim prasowaniu oraz przyprawieniu, gęstą masę poddaje się zabiegom ułatwiającym dojrzewanie. Przy serach tradycyjnych jest to leżakowanie i wędzenie. Czas dojrzewania sera zależy od jego typu oraz wagi.

Warto wiedzieć, że zależnie od obróbki wspomnianego skrzepu, można wyróżnić kilka rodzajów serów podpuszczkowych. Występują w formie twardej, półtwardej oraz miękkiej. Te ostatnie dzieli się na pomazankowe, porośnięte i przerośnięte pleśnią. 

Nie da się ukryć, że w kraju nad Wisłą to Podhale przoduje w produkcji tego typu serów. Powstają one według tradycyjnych starych receptur – zazwyczaj z mleka owczego lub krowiego. Ich cenne składniki odżywcze nie giną podczas produkcji. Bogate w witaminy A, D, B2, B12 oraz minerały, takie jak cynk, fosfor i wapń, sery zawierają mnóstwo białka.

Jakich serów podpuszczkowych posmakujesz na Podhalu?

Na Podhalu możesz kupić wiele rodzajów pysznych serów podpuszczkowych. Występują między innymi w formie gałek naturalnych i wędzonych. Produkowane ze świeżego krowiego mleka, są dostępne przez cały rok. Da się je nabyć też w tańszej, mniejszej wersji. Znakomicie nadają się one na grilla, a z dodatkiem żurawiny praktycznie rozpływają się w ustach!

 Wśród serów podpuszczkowych znajdziesz też korbacze wędzone i naturalne. Łagodniejsze w smaku, wyglądają jak długie nitki makaronowe, splecione we wiązki. Właśnie takie w ofercie ma Przetwórstwo mleka. Ryszard Smoleń, które sprzedaje także kolby serowe, kształtem przypominające kukurydzę. To prawdziwe rarytasy, bez dodatku polepszaczy, barwników, aromatów i konserwantów.

Pamiętaj, że najlepsze sery podpuszczkowe są z Podhala. Ponadto możesz je wygodnie i szybko zamówić przez Internet! Zdrowe, naturalne i pożywne, będą znakomitą przegryzką lub uzupełnieniem Twoich potraw.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.