Jak wygląda produkcja pralin?
Zdecydowana większość osób uwielbia praliny. Wyprodukowane z najwyższej jakości składników, dostarczają wyjątkowych doznań smakowych, a dodatkowo niejednokrotnie zachwycają zaskakującym wypełnieniem. Uzyskanie aksamitnych i rozpływających się w ustach czekoladek wymaga zastosowania odpowiednich technologii. Każdy wie, jak one wyglądają, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak przebiega ich produkcja. Zobacz, jak to się odbywa!
Jak wygląda produkcja pralin w praktyce?
Do produkcji pralin są wykorzystywane nowoczesne technologie. Jednymi z popularniejszych są systemy One-Shot. Co zaskakujące – ich pierwsze modele zostały opracowane jeszcze w latach 50. XX wieku. Jeszcze zanim do wytwarzania słodkich czekoladek zaczęto używać maszyny, były one produkowane ręcznie. Wówczas ich budowa była nieregularna, a często zewnętrzna warstwa czekolady – gruba. Tak samo prezentowały się smakołyki wykonywane z wykorzystaniem pierwszych modeli maszyn. Pomimo iż w smaku były wyjątkowe, to swoim wyglądem nie dorównywały aktualnie wytwarzanym słodyczom.
Zastosowanie systemów One-Shot pozwoliło głównie do maksimum zmniejszyć ilość używanej czekolady. W efekcie skorupka zewnętrzna jest wyjątkowo delikatna – wyjaśnia ekspert z firmy BMC Polska G.K. Dodaje, że maszyny te umożliwiają również wtłoczenie do wnętrza praliny dowolnej ilości wypełnienia, przy zachowaniu optymalnego poziomu zawartości.
W pierwszym etapie produkcji pralin dysze są zanurzane w profilowanych wgłębieniach. W następnym kroku równocześnie odbywa się dozowanie czekolady i nadzienia. Dopiero w ostatnim etapie jest formowany właściwy kształt praliny. Następnie jest ona pokrywana wykańczającą warstwą czekolady. Co ważne, nowoczesne maszyny umożliwiają wyprodukowanie czekoladek w różnego rodzaju kształtach i wielkościach.
Co jeszcze warto wiedzieć o produkcji pralin?
Deponatory One-Shot, wykorzystywane w procesie wytwarzania pralin, doskonale radzą sobie zarówno z płynnym wypełnieniem, jak i z masą o dużej lepkości. W przypadku tych drugich użytkownicy nie muszą obawiać się zatkania – unikalny system jest łatwy w czyszczeniu. Dodatkowo konstrukcja umożliwia bezproblemowe wymienienie końcówki.
Poszukując odpowiedniej linii do produkcji pralin, warto pamiętać, że są one dostępne w różnych wariantach. Można je wzbogacić o rozszerzenie Quadro-Shot. Umożliwia ono produkowanie pralin w dwukolorowej otoczce z czekolady z wypełnieniem w postaci dwukolorowego nadzienia. Jednak uzyskanie tak zaawansowanych efektów wymaga nie tylko zdobycia odpowiedniej wiedzy z zakresu obsługi maszyn, ale też praktyki. Czekolada to wyjątkowy surowiec, który bardzo szybko reaguje na panujące warunki, stąd też wymaga właściwego postępowania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana