Jak wybrać zgrzewarkę do folii.
Ze zgrzewarek do folii korzysta coraz więcej Polaków. Dla niektórych jest to niezastąpione urządzenie w kuchni, które poprawia higienę produktów spożywczych i przedłuża świeżość jedzenia nawet o kilka tygodni. Zgrzewarki nie są drogie, można je kupić już od kilkudziesięciu złotych, w dodatku nie zajmują dużo miejsca i mogą mieć mnóstwo opcji. Na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniej zgrzewarki do folii?
Jak działa zgrzewarka do folii?
Zasada działania zgrzewarek do folii jest banalnie prosta. Urządzenie podgrzewa opakowania foliowe, takie jak woreczki, saszetki, folia bąbelkowa i tym samym szczelnie zamyka produkt. Jednak nie jest to jedyna funkcja zgrzewarek. Jak wyjaśnia ekspert z firmy Arkform:Na rynku dostępne są urządzenia, które dodatkowo pakują próżniowo. Taka zgrzewarka odsysa powietrze, które znajduje się w środku opakowania i zamyka je, tworząc hermetyczny zgrzew. Produkt zamknięty w ten sposób, chroniony jest przed wilgocią, bakteriami, pleśniami, grzybami i nie ma kontaktu z powietrzem.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze zgrzewarki?
Po pierwsze zastanów się, do czego najczęściej będziesz wykorzystywać zgrzewarkę do folii. Inny rodzaj urządzenia będzie przystosowany do pakowania płynów, inny do kosmetyków czy żywności. Podczas wyboru zgrzewarki do folii, zwróć uwagę na poniższe aspekty:- manualna czy automatyczna – zgrzewarka manualna sprawdzi się w przypadku sporadycznego użytkowania, natomiast automatyczna ułatwi pracę podczas masowego pakowania produktów;
- ręczna czy nożna – w przypadku zgrzewarek manualnych możesz wybrać między ręczną lub nożną obsługą maszyny;
- pakowanie próżniowe – to dodatkowa opcja, którą posiadają niektóre zgrzewarki. Idealna w przypadku pakowania produktów żywnościowych;
- długość i szerokość zgrzewu – bardzo ważny parametr w przypadku pakowania dużych produktów;
- czas zgrzewania – jest to istotna opcja, dzięki której możesz dobrać odpowiednie parametry do różnego rodzaju folii;
- montaż pionowy czy poziomy – wybierz zgrzewarkę, która posiada obie opcje, dzięki czemu będziesz mógł zgrzewać produkty w workach stojących lub leżących płasko;
- moc zgrzewarki – wraz z grubością opakowania wzrasta trudność zgrzewania folii lub worka, dlatego dostosuj moc zgrzewarki do jakości folii;
- taśmociąg – dodatkowa opcja, która sprawdzi się w przypadku pakowania ciężkich produktów;
- regulacja temperatury zgrzewania – bardzo przydatna opcja w przypadku różnych gatunków i grubości folii;
- czas nagrzewania urządzenia –wybierz zgrzewarkę, która nie wymaga nagrzewania i można użyć jej natychmiast;
- drut lub nóż odcinający – odcinają folię w miejscu zgrzewu lub za zgrzewem;
- zgrzewarka z pistoletem grzewczym – jego zadaniem jest obkurczanie folii. Sprawdzi się w przypadku folii termokurczliwej do pakowania warzyw, owoców, kosmetyków, książek;
- rolki na folię – zdecydowanie przyspieszają i ułatwiają pakowanie produktów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana