Artykuł sponsorowany

Jak wybrać dobre wyposażenie dla gastronomii?

Jak wybrać dobre wyposażenie dla gastronomii?

Dobór właściwego wyposażenia gastronomicznego gwarantuje bezpieczeństwo i komfort jego użytkowania, a także spełnienie niezbędnych norm technicznych. Powinno się ono cechować odpornością na działanie czynników zewnętrznych, zarysowania i uszkodzenia. Ogromne znaczenie ma również wytrzymałość na wysokie temperatury. Dowiedz się, co jest ważne w procesie wybierania sprzętów wykorzystywanych na zapleczu restauracji, hotelu, baru czy cukierni.

Materiał oraz jakość wyposażenia gastronomicznego

Meble gastronomiczne stosowane w profesjonalnych kuchniach wykonywane są głównie ze stali nierdzewnej. Zapewnia ona bezpieczeństwo i higienę stosowania oraz odporność na warunki panujące w trakcie gotowania. Powierzchnie szafek, blatów i zlewozmywaków są niezwykle gładkie. Dodatkowo pokrywa się je warstwą tlenku chromu, która zapewnia ochronę przed rozwojem bakterii i ułatwia utrzymanie ich w czystości.

O jakości wyposażenia dla gastronomii świadczy to, że jest ono skonstruowane z jak najmniejszej liczby elementów. Im mniej zakamarków oraz zdobień, które mogłyby utrudniać ich użytkowanie, a także przyczyniałyby się do gromadzenia brudu, tym lepiej.

Na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze wyposażenia dla gastronomii?

W przypadku regałów i półek, na których przechowuje się artykuły spożywcze i naczynia, ważna jest stabilność. Przekłada się ona na bezpieczeństwo i wygodę pracowników, a także możliwość optymalnego wykorzystania miejsca. Trzeba zwrócić uwagę na maksymalne obciążenie, a także możliwość stabilnego przymocowania ich do ściany.

Stoły stanowią jeden z podstawowych elementów wyposażenia gastronomicznego. To przestrzeń, gdzie wykonuje się większość czynności. Dlatego te meble powinny być stabilne, ergonomiczne, bezpieczne i łatwe w czyszczeniu. Stoły gastronomiczne są wykonywane z najwyższej jakości stali nierdzewnej, która musi być wytrzymała na intensywną eksploatację. Jak wskazują specjaliści z firmy Stal Nierdzewna Jan Maliszewski, stoły muszą mieć odpowiednie atesty i być przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Poza regałami, stołami i półkami, profesjonalny sprzęt gastronomiczny obejmuje m.in.: płyty grzewcze, piece, szafy, chłodnie i stoły chłodnicze, okapy, umywalki, kuchnie i drobniejsze wyposażenie, takie jak bemary, frytkownice czy witryny grzewcze. Ich wybór determinowany jest istniejącą w lokalu infrastrukturą oraz warunkami technicznymi, jak również od charakterem prowadzonej działalności oraz menu.

Ważną zasadą jest, by wybierać produkty, które ułatwią pracę w kuchni, będą niezawodne i odporne na eksploatację.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.