Jak wybrać dobre wyposażenie dla gastronomii?
Dobór właściwego wyposażenia gastronomicznego gwarantuje bezpieczeństwo i komfort jego użytkowania, a także spełnienie niezbędnych norm technicznych. Powinno się ono cechować odpornością na działanie czynników zewnętrznych, zarysowania i uszkodzenia. Ogromne znaczenie ma również wytrzymałość na wysokie temperatury. Dowiedz się, co jest ważne w procesie wybierania sprzętów wykorzystywanych na zapleczu restauracji, hotelu, baru czy cukierni.
Materiał oraz jakość wyposażenia gastronomicznego
Meble gastronomiczne stosowane w profesjonalnych kuchniach wykonywane są głównie ze stali nierdzewnej. Zapewnia ona bezpieczeństwo i higienę stosowania oraz odporność na warunki panujące w trakcie gotowania. Powierzchnie szafek, blatów i zlewozmywaków są niezwykle gładkie. Dodatkowo pokrywa się je warstwą tlenku chromu, która zapewnia ochronę przed rozwojem bakterii i ułatwia utrzymanie ich w czystości.
O jakości wyposażenia dla gastronomii świadczy to, że jest ono skonstruowane z jak najmniejszej liczby elementów. Im mniej zakamarków oraz zdobień, które mogłyby utrudniać ich użytkowanie, a także przyczyniałyby się do gromadzenia brudu, tym lepiej.
Na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze wyposażenia dla gastronomii?
W przypadku regałów i półek, na których przechowuje się artykuły spożywcze i naczynia, ważna jest stabilność. Przekłada się ona na bezpieczeństwo i wygodę pracowników, a także możliwość optymalnego wykorzystania miejsca. Trzeba zwrócić uwagę na maksymalne obciążenie, a także możliwość stabilnego przymocowania ich do ściany.
Stoły stanowią jeden z podstawowych elementów wyposażenia gastronomicznego. To przestrzeń, gdzie wykonuje się większość czynności. Dlatego te meble powinny być stabilne, ergonomiczne, bezpieczne i łatwe w czyszczeniu. Stoły gastronomiczne są wykonywane z najwyższej jakości stali nierdzewnej, która musi być wytrzymała na intensywną eksploatację. Jak wskazują specjaliści z firmy Stal Nierdzewna Jan Maliszewski, stoły muszą mieć odpowiednie atesty i być przeznaczone do kontaktu z żywnością.
Poza regałami, stołami i półkami, profesjonalny sprzęt gastronomiczny obejmuje m.in.: płyty grzewcze, piece, szafy, chłodnie i stoły chłodnicze, okapy, umywalki, kuchnie i drobniejsze wyposażenie, takie jak bemary, frytkownice czy witryny grzewcze. Ich wybór determinowany jest istniejącą w lokalu infrastrukturą oraz warunkami technicznymi, jak również od charakterem prowadzonej działalności oraz menu.
Ważną zasadą jest, by wybierać produkty, które ułatwią pracę w kuchni, będą niezawodne i odporne na eksploatację.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana