Jak przechowywać marchew?
Większość osób chciałaby jeść warzywa, które nie miały kontaktu z chemicznymi środkami przedłużającymi ich przydatność do spożycia. Niestety niezabezpieczone niczym rośliny szybciej się psują, dlatego przechowywanie ich w dużych ilościach może stanowić trudność. Aby tego uniknąć, konieczne jest między innymi umieszczanie ich tam, gdzie mają zapewnione odpowiednie warunki. Jak zatem przechowuje się warzywa, na przykład takie jak marchew?
Jakich warunków wymaga marchew?
Marchew składowana w optymalnych warunkach może być przechowywana przez dłuższy czas. W ramach amatorskiej uprawy trzyma się ją zazwyczaj w piwnicy lub w domu. Pierwsza opcja jest bardziej polecana, bo jest to miejsce, gdzie łatwiej zapewnić wymagane warunki.
Ale konieczne jest zadbanie również o inne kwestie. Najważniejszym czynnikiem wpływającym na większą trwałość marchwi jest temperatura jej przechowywania. Powinna się ona wahać w granicach 0-2 stopni Celsjusza. Istotna jest również wilgotność powietrza, która ma wynosić od 95 do 98%. W domu ciężko wytworzyć takie warunki, zwłaszcza zimą. Na marchew wpływ mają inne rośliny, zwłaszcza owoce, dlatego że wydzielają etylen. W związku z tym, powinno się unikać ich wzajemnego kontaktu. Pomieszczenie, w którym przechowywana jest marchew powinno być też ciemne.
Przez jak długi czas można przechowywać marchew?
Czas przechowywania marchwi zależy od warunków, w jakich jest składowana. W warunkach domowych dobrą opcją będzie wspomniana wcześniej piwnica. Marchew można tam przechowywać luzem lub w skrzyniach. Jednak profesjonalne przechowalnictwo wymaga nieco bardziej zaawansowanych metod.
Dlatego też powstały firmy zajmujące się budową specjalnych magazynów, w których łatwiej zapewnić temperaturę i wilgotność powietrza optymalną dla marchwi. W przechowalniach warzyw stosuje się takie rozwiązania jak systemy wentylacyjne i chłodnicze, a także maszyny do nawilżania i osuszania. Poza tym, warzywa, w tym marchew, często składuje się w skrzyniopaletach, które muszą zawierać otwory umożliwiające odpowiednie działanie mikroklimatu panującego w przechowalni na ich zawartość. Najlepiej, gdy są one wykonane z naturalnych materiałów.
- Składowanie warzyw w wytrzymałych drewnianych pojemnikach to skuteczny sposób na przedłużenie ich przydatność do spożycia
– tłumaczy pracownik firmy Omnivent.
W warunkach domowych marchew można składować przez około 3-4 miesiące. W przypadku bardziej specjalistycznych przechowalni trwa to jeszcze dłużej. Kluczem do tego, aby marchew zachowała przydatność do spożycia przez kilka miesięcy, jest zapewnienie jej właściwej wilgotności i temperatury.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana