Jak produkty kwaszone wpływają na zdrowie?
Nie od dziś wiadomo, jak wielkie znaczenie dla naszego organizmu ma to, co jemy – nawyki żywieniowe kształtują nas samych. Dziś, w dobie coraz większej świadomości w dziedzinie dietetyki ludzie zaczynają zastanawiać się na tym, które produkty działają na nich korzystnie, a jakie natomiast obciążają nadmiernie ich żołądki, a nawet poważnie im szkodzą. Idąc dalej, czy wiadomo zatem, gdzie na osi dobre – złe znajdują się popularne od dawna wytwory kiszone? Po odpowiedź zapraszamy niżej.
Wydaje się pewne, iż każdy z nas choć raz w swym życiu słyszał, że warto jeść kiszonki. Tak przygotowane przetwory – poddane konserwacji opartej na procesie fermentacji mlekowej – znane są od dawien dawna, będąc dodatkami cenionymi zwłaszcza za swój niezwykle atrakcyjny smak. Kiszone warzywa są w końcu stałym bywalcem polskich stołów, czymś, bez czego nie wyobrażamy sobie tradycyjnego domowego obiadu. I choć niektórzy mogą je kojarzyć tylko z tłustą i ciężką kuchnią, okazje się, że jarzyny o charakterystycznym kwaskowatym smaku są w stanie dostarczyć nam niemałej liczby zdrowych elementów.
Minerały i witaminy
Jak wykazały różnego rodzaju badania, w czasie kiszenia warzywa zyskują dodatkowe minerały oraz witaminy. Dzięki nim – a głównie są to witaminy A, C, E, K oraz te z gruby B – zwiększamy przyswajalność żelaza w naszym organizmie, poprawiając przy tym pracę układu nerwowego, nie wspominając już o ich wzmacniającym paznokcie oraz włosy działaniu. Wspomniana wyżej fermentacja mlekowa jest źródłem kwasu o tej samej nazwie, który bardzo korzystnie wpływa na skład flory bakteryjnej jelit, wspomagając dodatkowo sam proces trawienia, a nawet zauważalnie obniżając poziom cholesterolu.
Kiszone warzywa a odchudzanie
Co równie ważne, wszelkie kiszone produkty charakteryzują się swą niskokalorycznością, a także pozytywnym oddziaływaniem na trawienie i cały układ odpornościowy. Nie bez znaczenia pozostaje również bogactwo antyoksydantów oraz składników odżywczych – między innymi potasu, magnezu, czy fosforu – jakie w nich odnajdziemy. W czasie przebiegu fermentacji odpowiednie bakterie wykorzystują zawarty w warzywach cukier, co wpływa na mniejszą jego zwartość w finalnym produkcie. Jak się jednak okazuje, kiszonki są w istocie naprawdę sycące, co zawdzięczają wysokiej zawartości błonnika – składnika diety powszechnie docenianego za swój wpływ na odchudzanie.
Regulacja ciśnienia krwi
Zostając jeszcze na chwilę przy fermentacji – wiemy, że to właśnie w jej wyniku powstaje związek, jaki fachowo nazywa się acetylocholiną; związek odpowiedzialny za jakże ważną dla wszystkich regulację ciśnienia krwi. Obecne w przetworach, jakie tutaj opisujemy witaminy C oraz K wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne, a przy tym we właściwy sposób wpływają na czynniki decydujące o krzepnięciu krwi. Zaś wymieniony wyżej błonnik, skutecznie zapobiega odkładaniu się w organizmie złogów trójglicerydów, co uznać możemy za wartą odnotowania cechę – ich nadmiar bowiem znacznie podnosi ryzyko zawału serca. Wspomnieć należy jeszcze o tym, by osoby zmagające się z nadciśnieniem koniecznie uważały na sól zwartą w kiszonej kapuście, czy ogórkach, gdyż zbyt duże jej spożycie jest w stanie zniwelować cały dobroczynny wpływ, jaki możemy przypisać owym wyrobom.
Oferta najlepszych sklepów i hurtowni
Niezależnie jednak od wszystkiego, pamiętajmy, by dokładnie sprawdzać składy i inne informacje zamieszczone na kupowanych produktach – po to, by mieć pewność, że to, co jemy jest zawsze najwyższej jakości. Na specjalną uwagę zasługuje więc oferta mnogich sklepów i hurtowni zajmujących się dystrybucją naturalnej, sprawdzonej przez szerokie grono zadowolonych konsumentów, żywności. Jako przykład jednej z takich działalności, możemy śmiało podać operujące w okolicach Wrocławia przedsiębiorstwo Kokołos, od 10 lat docierające z pyszną żywnością do najbardziej wymagających klientów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana