Artykuł sponsorowany

Jak produkty kwaszone wpływają na zdrowie?

Jak produkty kwaszone wpływają na zdrowie?

Nie od dziś wiadomo, jak wielkie znaczenie dla naszego organizmu ma to, co jemy – nawyki żywieniowe kształtują nas samych. Dziś, w dobie coraz większej świadomości w dziedzinie dietetyki ludzie zaczynają zastanawiać się na tym, które produkty działają na nich korzystnie, a jakie natomiast obciążają nadmiernie ich żołądki, a nawet poważnie im szkodzą. Idąc dalej, czy wiadomo zatem, gdzie na osi dobre – złe znajdują się popularne od dawna wytwory kiszone? Po odpowiedź zapraszamy niżej.

Wydaje się pewne, iż każdy z nas choć raz w swym życiu słyszał, że warto jeść kiszonki. Tak przygotowane przetwory – poddane konserwacji opartej na procesie fermentacji mlekowej – znane są od dawien dawna, będąc dodatkami cenionymi zwłaszcza za swój niezwykle atrakcyjny smak. Kiszone warzywa są w końcu stałym bywalcem polskich stołów, czymś, bez czego nie wyobrażamy sobie tradycyjnego domowego obiadu. I choć niektórzy mogą je kojarzyć tylko z tłustą i ciężką kuchnią, okazje się, że jarzyny o charakterystycznym kwaskowatym smaku są w stanie dostarczyć nam niemałej liczby zdrowych elementów.

Minerały i witaminy

Jak wykazały różnego rodzaju badania, w czasie kiszenia warzywa zyskują dodatkowe minerały oraz witaminy. Dzięki nim – a głównie są to witaminy A, C, E, K oraz te z gruby B – zwiększamy przyswajalność żelaza w naszym organizmie, poprawiając przy tym pracę układu nerwowego, nie wspominając już o ich wzmacniającym paznokcie oraz włosy działaniu. Wspomniana wyżej fermentacja mlekowa jest źródłem kwasu o tej samej nazwie, który bardzo korzystnie wpływa na skład flory bakteryjnej jelit, wspomagając dodatkowo sam proces trawienia, a nawet zauważalnie obniżając poziom cholesterolu.

Kiszone warzywa a odchudzanie

Co równie ważne, wszelkie kiszone produkty charakteryzują się swą niskokalorycznością,  a także pozytywnym oddziaływaniem na trawienie i cały układ odpornościowy. Nie bez znaczenia pozostaje również bogactwo antyoksydantów oraz składników odżywczych – między innymi potasu, magnezu, czy fosforu – jakie w nich odnajdziemy. W czasie przebiegu fermentacji odpowiednie bakterie wykorzystują zawarty w warzywach cukier, co wpływa na mniejszą jego zwartość w finalnym produkcie. Jak się jednak okazuje, kiszonki są w istocie naprawdę sycące, co zawdzięczają wysokiej zawartości błonnika – składnika diety powszechnie docenianego za swój wpływ na odchudzanie.

Regulacja ciśnienia krwi

Zostając jeszcze na chwilę przy fermentacji – wiemy, że to właśnie w jej wyniku powstaje związek, jaki fachowo nazywa się acetylocholiną; związek odpowiedzialny za jakże ważną dla wszystkich regulację ciśnienia krwi. Obecne w przetworach, jakie tutaj opisujemy witaminy C oraz K wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne, a przy tym we właściwy sposób wpływają na czynniki decydujące o krzepnięciu krwi. Zaś wymieniony wyżej błonnik, skutecznie zapobiega odkładaniu się w organizmie złogów trójglicerydów, co uznać możemy za wartą odnotowania cechę – ich nadmiar bowiem znacznie podnosi ryzyko zawału serca. Wspomnieć należy jeszcze o tym, by osoby zmagające się z nadciśnieniem koniecznie uważały na sól zwartą w kiszonej kapuście, czy ogórkach, gdyż zbyt duże jej spożycie jest w stanie zniwelować cały dobroczynny wpływ, jaki możemy przypisać owym wyrobom.

Oferta najlepszych sklepów i hurtowni

Niezależnie jednak od wszystkiego, pamiętajmy, by dokładnie sprawdzać składy i inne informacje zamieszczone na kupowanych produktach – po to, by mieć pewność, że to, co jemy jest zawsze najwyższej jakości. Na specjalną uwagę zasługuje więc oferta mnogich sklepów i hurtowni zajmujących się dystrybucją naturalnej, sprawdzonej przez szerokie grono zadowolonych konsumentów, żywności. Jako przykład jednej z takich działalności, możemy śmiało podać operujące w okolicach Wrocławia przedsiębiorstwo Kokołos, od 10 lat docierające z pyszną żywnością do najbardziej wymagających klientów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.