Artykuł sponsorowany

Jak pozyskiwany jest makuch rzepaku?

Jak pozyskiwany jest makuch rzepaku?

Rośliny oleiste, takie jak rzepak, ale także len i słonecznik są powszechnie wykorzystywane do produkcji oleju stosowanego zarówno do celów spożywczych, jak i przemysłowych np. do produkcji biopaliw. Proces technologiczny związany z tłoczeniem oznacza jednak powstanie produktu ubocznego w postaci makuch, a więc wytłoczek będących pozostałościami po ziarnie i jego osłonce. Makuch np. wytłoki rzepakowe są bardzo cennym surowcem.

W jakich procesach technologicznych otrzymuje się makuch rzepakowy?

Pozyskiwanie oleju rzepakowego może być realizowane na kilka sposobów, w zależności od planowanego sposobu wykorzystania. Wśród używanych technologii znajduje się ekstrakcja, tłoczenie na zimno lub na gorąco. Tłoczenie na zimno rozpoczyna się od rozdrobnienia ziaren, a uzyskana śruta jest tłoczona w prasach, najczęściej ślimakowych. Temperatura oleju nie przekracza tu 50°C, pozwalając na uzyskanie produktu o najwyższej jakości, w tym oleju spożywczego, lecz jednocześnie pociąga za sobą pewne straty materiałowe, ponieważ w powstającym makuchu rzepakowym nadal jest ok. 8% oleju. Lepsze rezultaty daje tłoczenie na gorąco, gdzie temperatura sięga 135°C, jednak pozyskiwany olej ma nieco gorszą jakość. Proces ekstrakcji oleju oznacza pozyskiwanie go także z wytłoków, co wymaga stosowania odpowiednich chemikaliów, np. heksanu. Technologia ta prowadzi jednak do uzyskania oleju z dużą ilością zanieczyszczeń, które muszą być usunięte za sprawą rafinacji. Efektem ubocznym procesu jest tu tzw. śruta poekstrakcyjna.

Gdzie wykorzystuje się makuch rzepakowy?

Makuch rzepakowy powstający w wyniku tłoczenia oleju na zimno zawiera znaczną ilość białka sięgającą 30%, tłuszczów stanowiących od 8 do 20% masy, w tym aminokwasów egzogennych, a także włókna, którego ilość oscyluje wokół 10%. Przy tłoczeniu na zimno makuch może stanowić nawet 60% masy przerabianego surowca, staje się więc cennym materiałem dla hodowców zwierząt. Makuch rzepakowy nadaje się do wykorzystania przy żywieniu trzody chlewnej. Można go podawać w niewielkich dawkach już warchlakom oraz lochom (do ok. 5%), a także starszym tucznikom – nawet w ilości ok. 10%. Makuch sprawdzi się przy żywieniu bydła, jako komponent pasz treściwych. Można go podawać w ilości uzależnionej od mleczności w dawkach do 1 do 3 kg, a przy bydle opasowym do 1,5 kg na dobę. Niewielkie ilości makuchu mogą być też podawane cielętom. Makuch rzepakowy oferuje m.in. firma Street Retail, zajmująca się produkcją i sprzedażą oleju rzepakowego. Będzie on przydatny też dla owiec, królików i drobiu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.