Jak powstaje próchnica?
Próchnica jest powszechną chorobą bakteryjną zębów, prowadzącą do ich uszkodzenia i powstania ubytków. Zniszczona tą chorobą struktura zęba nie zregeneruje się sama, a zmiana próchnicza z czasem ulega powiększeniu, docierając nawet do miazgi zęba, dlatego należy jak najszybciej poddać się leczeniu stomatologicznemu. Aby lepiej jej zapobiegać, należy dowiedzieć się, w jaki sposób powstaje próchnica i jakie są najczęstsze przyczyny jej powstawania.
Proces powstawania próchnicy
Bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Zawarty w pożywieniu cukier stanowi pożywkę dla bakterii, które wytwarzają kwasy i toksyny demineralizujące oraz uszkadzające tkanki zębowe. Pierwszymi objawami próchnicy zębów są plamki próchnicowe, które z czasem ciemnieją. W miejscu, w którym powstały plamki szkliwo jest osłabione i traci ono możliwość odbudowania się w procesie naturalnej remineralizacji. Wówczas następuje rozpad szkliwa pod powierzchnią zęba, przez co powierzchnia zęba może się ukruszyć.
Następnym etapem jest uszkodzenie zębiny, czyli części zęba znajdującej się między szkliwem a miazgą, przez co zwiększa się odczuwanie bólu. Po dotarciu zmiany próchnicowej do zębiny szkliwo pęka i powstaje ubytek, który wymaga założenia plomby. Gdy nastąpi rozpad zębiny, próchnica dociera do miazgi zęba, która jest jego centralnym punktem. Zainfekowana miazga objawia się zbieraniem ropy, niszczeniem naczyń krwionośnych oraz nerwów wokół zęba, a także długotrwałym, silnym bólem i wiąże się z koniecznością podjęcia leczenia kanałowego.
Ostatni i najgroźniejszy etap powstawania próchnicy ma miejsce, gdy infekcja dotrze do wierzchołka korzenia zęba. Wówczas należy wdrożyć leczenie chirurgiczne, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji na sąsiadujące zęby oraz kość. Jeżeli leczenie nie zostanie w porę podjęte, ząb trzeba będzie poddać ekstrakcji, czyli jego usunięciu – dodaje stomatolog z gabinetu ES Dentica w Tychach.
Przyczyny powstawania próchnicy
Próchnica zębów jest chorobą wieloczynnikową. Największy wpływ na powstawanie próchnicy ma spożywanie słodkich i lepkich pokarmów czy napojów, które przywierają do zębów na dłużej i są trudniejsze do usunięcia z płytki nazębnej. Cukier w nich zawarty łączy się z płytką nazębną, po czym następuje wytwarzanie kwasów przez bakterie, co prowadzi do osłabienia szkliwa i powstania próchnicy. Istotne jest także podjadanie między posiłkami, przez które częściej dostarczamy bakteriom cukry.
Równie istotna jest odpowiednia higiena jamy ustnej. Nieregularne lub nieodpowiednie szczotkowanie zębów sprawia, że płytka nazębna dłużej pozostaje na szkliwie, dając tym samym szansę próchnicy na rozwój. Bakterie zaczynają wytwarzać kwas już w kilka minut po spożyciu posiłku, dlatego należy każdorazowo po zakończeniu jedzenia dokładnie wyszczotkować zęby. Warto zadbać także o trudno dostępne przestrzenie międzyzębowe, poprzez szczotkowanie podczas każdego mycia zębów. Prawidłowe dbanie o higienę jamy ustnej wspomóc może także odpowiedni płyn do płukania.
Przyczyną powstawania próchnicy mogą być także zbyt rzadkie wizyty u stomatologa. Wiele osób udaje się do dentysty dopiero w momencie, gdy pojawia się ból, z którym nie są w stanie samodzielnie sobie poradzić. Tymczasem wystarczą dwie wizyty kontrolne co roku, aby stomatolog mógł wykryć próchnicę w jej wczesnym stadium, wyleczyć i zabezpieczyć zęby przed jej dalszym rozwojem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana