Artykuł sponsorowany

Jak powstaje próchnica?

Jak powstaje próchnica?

Próchnica jest powszechną chorobą bakteryjną zębów, prowadzącą do ich uszkodzenia i powstania ubytków. Zniszczona tą chorobą struktura zęba nie zregeneruje się sama, a zmiana próchnicza z czasem ulega powiększeniu, docierając nawet do miazgi zęba, dlatego należy jak najszybciej poddać się leczeniu stomatologicznemu. Aby lepiej jej zapobiegać, należy dowiedzieć się, w jaki sposób powstaje próchnica i jakie są najczęstsze przyczyny jej powstawania.

Proces powstawania próchnicy

Bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Zawarty w pożywieniu cukier stanowi pożywkę dla bakterii, które wytwarzają kwasy i toksyny demineralizujące oraz uszkadzające tkanki zębowe. Pierwszymi objawami próchnicy zębówplamki próchnicowe, które z czasem ciemnieją. W miejscu, w którym powstały plamki szkliwo jest osłabione i traci ono możliwość odbudowania się w procesie naturalnej remineralizacji. Wówczas następuje rozpad szkliwa pod powierzchnią zęba, przez co powierzchnia zęba może się ukruszyć.

Następnym etapem jest uszkodzenie zębiny, czyli części zęba znajdującej się między szkliwem a miazgą, przez co zwiększa się odczuwanie bólu. Po dotarciu zmiany próchnicowej do zębiny szkliwo pęka i powstaje ubytek, który wymaga założenia plomby. Gdy nastąpi rozpad zębiny, próchnica dociera do miazgi zęba, która jest jego centralnym punktem. Zainfekowana miazga objawia się zbieraniem ropy, niszczeniem naczyń krwionośnych oraz nerwów wokół zęba, a także długotrwałym, silnym bólem i wiąże się z koniecznością podjęcia leczenia kanałowego.

Ostatni i najgroźniejszy etap powstawania próchnicy ma miejsce, gdy infekcja dotrze do wierzchołka korzenia zęba. Wówczas należy wdrożyć leczenie chirurgiczne, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się infekcji na sąsiadujące zęby oraz kość. Jeżeli leczenie nie zostanie w porę podjęte, ząb trzeba będzie poddać ekstrakcji, czyli jego usunięciu – dodaje stomatolog z gabinetu ES Dentica w Tychach.

Przyczyny powstawania próchnicy

Próchnica zębów jest chorobą wieloczynnikową. Największy wpływ na powstawanie próchnicy ma spożywanie słodkich i lepkich pokarmów czy napojów, które przywierają do zębów na dłużej i są trudniejsze do usunięcia z płytki nazębnej. Cukier w nich zawarty łączy się z płytką nazębną, po czym następuje wytwarzanie kwasów przez bakterie, co prowadzi do osłabienia szkliwa i powstania próchnicy. Istotne jest także podjadanie między posiłkami, przez które częściej dostarczamy bakteriom cukry.

Równie istotna jest odpowiednia higiena jamy ustnej. Nieregularne lub nieodpowiednie szczotkowanie zębów sprawia, że płytka nazębna dłużej pozostaje na szkliwie, dając tym samym szansę próchnicy na rozwój. Bakterie zaczynają wytwarzać kwas już w kilka minut po spożyciu posiłku, dlatego należy każdorazowo po zakończeniu jedzenia dokładnie wyszczotkować zęby. Warto zadbać także o trudno dostępne przestrzenie międzyzębowe, poprzez szczotkowanie podczas każdego mycia zębów. Prawidłowe dbanie o higienę jamy ustnej wspomóc może także odpowiedni płyn do płukania.

Przyczyną powstawania próchnicy mogą być także zbyt rzadkie wizyty u stomatologa. Wiele osób udaje się do dentysty dopiero w momencie, gdy pojawia się ból, z którym nie są w stanie samodzielnie sobie poradzić. Tymczasem wystarczą dwie wizyty kontrolne co roku, aby stomatolog mógł wykryć próchnicę w jej wczesnym stadium, wyleczyć i zabezpieczyć zęby przed jej dalszym rozwojem.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.