Artykuł sponsorowany

Jak powstaje młóto browarniane

Jak powstaje młóto browarniane

Niekiedy w procesie tworzenia jakiegoś wyrobu powstają produkty uboczne, które okazują się wartościowe w zupełnie innej branży. To, co w jednym zakładzie jest odpadem, w innym jest cennym surowcem. Tak właśnie jest z młótem browarnianym. W jaki sposób powstaje i gdzie znajduje zastosowanie? Poznaj proces produkcji oraz zastosowania młóta browarnianego.

Proces produkcji młóta browarnianego

Młóto browarniane, czyli wysłodziny, to produkt uboczny powstający przy warzeniu piwa. Tworzy się on w kadziach zaciernych po odfiltrowaniu brzeczki przedniej. Młóto wyglądem przypomina mokrą kaszę jęczmienną. Sucha masa stanowi od 15 do 30%.
W procesie zacierania dochodzi do hydrolizy. Skrobia i niektóre białka ulegają rozpadowi. W młócie pozostają substancje wartościowe jako elementy paszy: białka, lizyna, tłuszcze oraz błonnik – wyjaśnia ekspert z firmy Domino, która zajmuje się dostarczaniem wysokiej jakości wysłodzin na terenie całej Polski.
Młóto można podawać zarówno krowom, jak i świniom. Dlaczego jest tak cenione? Decydują o tym jego walory odżywcze i właściwości.

Właściwości młóta browarnianego

W skład młóta browarnianego wchodzi przede wszystkim białko (ok. 28% suchej masy, przy czym aż 24% to białko strawne). Tłuszcz stanowi ok. 10% suchej masy i jest to w dużej mierze tłuszcz wysoko strawny. Poziom wilgotności wysłodzin to ok. 78%, a odczyn pH wynosi ok. 6. Pasza ta zawiera witaminy: z grupy B, a także E i A. Młóto browarniane jest paszą mlekopędną. Rezygnacja z niego może zmniejszyć ilość mleka nawet o 10%. Z tego powodu zaleca się podawanie go zwłaszcza krowom, choć trzoda chlewna także odniesie korzyści z karmienia wysłodzinami. Młóto nie tylko podnosi produkcję mleka, ale też poprawia jego jakość. Wszystko to za sprawą składu i przyswajalności tego rodzaju karmy. Wysłodziny są źródłem dużej ilości łatwo przyswajalnego białka oraz witamin, a także błonnika, który ułatwia trawienie. Strawność białek pochodzących z młóta browarnianego wynosi w przypadku krów aż 85%, przy czym jedynie 45% masy trawi się w żwaczu, dzięki czemu można utrzymać niski mocznika w mleku. Dlatego pasza ta jest szczególnie cenna w karmieniu zwierząt przeżuwających, które są szczególnie wymagające z uwagi na specyfikę i niską wydajność procesów trawiennych. Młóto może być podawane w formie mokrej lub w różnym poziomie wysuszenia. Warto pamiętać, że mokre wysłodziny są podatne na psucie, dlatego należy szybko je wykorzystać w karmieniu. Dodawane do paszy poprawia jej smak, co sprzyja odpowiedniemu odżywieniu zwierząt.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.