Jak powstaje kwas chlebowy?
W ostatnim czasie wracają do łask tradycyjne receptury, które od lat były znane w polskiej kuchni. Jednym z takich produktów, który można traktować jako napój, jest kwas chlebowy. Podobnie wytwarzany jest również zakwas chlebowy, czyli składnik niezbędny do tego, aby wypiekać aromatyczny chleb. Na czym polega produkcja kwasu chlebowego? W jaki sposób on powstaje?
Kwas chlebowy – co to takiego?
Kwas chlebowy to napój znany od stuleci nie tylko w Polsce, ale także w całej Europie Wschodniej. Na Ukrainie oraz w Rosji jest on uznawany za tradycyjny, narodowy wyrób spożywczy.
Na początku był on wytwarzany jedynie w chłopskich chatach. Jednak jego właściwości zostały szybko odkryte przez możnowładców, dlatego trafił na salony. Kwas chlebowy powstaje w wyniku fermentacji chleba. W procesie tym biorą udział także cukier, drożdże, a niekiedy nawet owoce.
Ma on delikatnie słodko-kwaśny smak, a na dnie naczynia, w którym jest podawany, zwykle zbiera się osad. Doskonale gasi pragnienie i jest skutecznym sposobem na walkę ze zgagą. Jego spożywanie przyśpiesza i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, a także wspiera procesy trawienne.
Napój ten można produkować na własną rękę w domowych warunkach. Do jego wytwarzania na większą skalę wykorzystuje się specjalne fermentatory. W urządzeniach powstaje także zakwas, na bazie którego jest pieczony chleb.
„Niegdyś receptura kwasu chlebowego była pilnie strzeżona przez każdą gospodynię domową. Dzisiaj można go z powodzeniem wytwarzać na większą skalę dzięki nowoczesnym fermentatorom. Pozwalają one kontrolować proces fermentacji, co przekłada się na jego doskonały smak i pożądane właściwości” – mówi ekspert z firmy BakerLink.
Jak wytwarza się kwas chlebowy?
Zakwas chlebowy powstaje z mąki żytniej, pszennej oraz wody. Produkuje się go w fermentatorach, czy w urządzeniach zapewniających optymalne warunki do tego, aby zaszedł tam proces fermentacji. Mają one dotykowe panele obsługi umożliwiające regulowanie temperatury.
Natomiast, aby przygotować kwas chlebowy, potrzebny jest chleb, a także woda, drożdże oraz cukier. Mimo że jego produkcja nie jest skomplikowana, to trzeba poczekać kilka dni aż będzie on gotowy do spożycia.
Chleb należy pokroić w kostkę oraz zarumienić w piekarniku, a następnie zalać ciepłą wodą. W dalszej kolejności dodaje się roztwór wody, cukru oraz drożdży. Po dobie napój można rozlewać do butelek. Zarówno w przypadku produkcji kwasu, jak i zakwasu chlebowego najważniejszym etapem jest sam proces fermentacji. Przebiegnie on prawidłowo, jeżeli wykorzystane zostaną fermentatory – gwarantują one zapewnienie odpowiedniego środowiska do tego, aby powstał zakwas lub kwas z chleba.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana