Jak powinna być pakowana kawa?
Kawa to napój wyjątkowy, który każdego dnia pobudza miliony osób do działania. Aby jednak było to możliwe potrzebne jest odpowiednie opakowanie, które nie tylko zachowa niezwykły smak i aromat kawy, ale również nie pozwoli na przedostawanie się aromatów z zewnątrz. Jak powinna być pakowana, a także przechowywana kawa? Postanowiliśmy zapytać specjalistów!
Ochrona kawy przed tlenem, zapachami, wilgocią i ciepłem
Kawa jest produktem niezwykle delikatnym. Pod wpływem tlenu, zapachów, wilgoci oraz światła i ciepła traci swój wyjątkowy aromat i smak. Dlatego pakowanie jest równie ważne, jak pozostałe etapy produkcji kawy: od zbiorów, przez wypalanie, aż do parzenia idealnej filiżanki. Nie mogą to być szklane słoiki, ponieważ kawa po prostu w nich wysycha. Nie sprawdzają się również pojemniki metalowe lub plastikowe. Torebki papierowe również nie są najlepszym pomysłem, ponieważ umożliwiają swobodną wymianę gazową. Co prawda opakowanie powinno posiadać wentyl, jednak powinien działać on jednokierunkowo. Powietrze jest bowiem jednym z największych wrogów kawy. Dlatego w celu ochrony tego cennego surowca konieczne jest zastosowanie wielowarstwowych opakowań o specjalnej konstrukcji i stworzonych z odpowiednio dobranych materiałów.
Pakowanie kawy natychmiast po wypaleniu
Z tego względu od razu po wypaleniu ziarna kawy pakuje się do hermetycznych opakowań foliowych, posiadających specjalny, jednokierunkowy zawór. Dlaczego? Ponieważ świeżo palona kawa uwalnia naturalne gazy, a dzięki wentylowi możliwa jest prawidłowa ich wymiana. Kawa mielona pakowana jest dodatkowo w próżni, dzięki czemu po otwarciu opakowania możemy poczuć wyjątkowy zapach.
Kawa powinna mieć kontakt z ciepłem trzy razy – mówi specjalista z Julius Meinl, marki nr 1 na światowym rynku kaw i herbat w segmencie HoReCa – Pierwszy raz na plantacji, kiedy owoce kawowca dojrzewają w słońcu, czekając na zbiory. Drugi raz podczas wypalania ziaren kawy, dzięki czemu uzyskuje się najwyższą jakość ziaren jasno-, średnio- i ciemno palonych. Trzeci raz podczas parzenia, kiedy ze świeżo zmielonych ziaren uzyskujemy idealnie pobudzający napój. Na każdym innym etapie ciepło spowoduje jedynie straty i sprawi, że kawa nie będzie tak wyśmienita – dodaje.
Dlatego kawę należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Tak, jak światło i powietrze są jej największymi wrogami, tak ciemność jest sprzymierzeńcem kawy. Jeśli opakowanie posiada zapinkę strunową po każdym otwarciu powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, czy została dobrze zamknięta. Tylko wówczas kawa zachowa swój aromat na dłużej.
W jaki sposób przechowywać kawę?
No dobrze, kupujemy idealnie zapakowaną kawę: umieszczoną w opakowaniu świeżo po wypaleniu, w foliowej hermetycznej torebce z wentylem. W jaki sposób przechowywać ją po otwarciu? Internet proponuje różne rozwiązania, niestety często nieprawdziwe. Przede wszystkim kawę najlepiej kupować na świeżo w niewielkich porcjach, które zużyjemy maksymalnie w ciągu 3-4 tygodni. W przypadku ziaren kawy mielimy je tuż przed zaparzeniem, w ostateczności możemy przygotować sobie podwójną porcję zmielonej kawy.
Zarówno kawę ziarnistą, jak i mieloną przechowujemy w oryginalnym opakowaniu. Najlepiej w szafce, która nie znajduje się w pobliżu źródła ciepła. Nie przesypujemy kawy do innych pojemników, gdyż może to wpłynąć na jej smak i aromat, a także uniemożliwić wymianę gazową. Jeśli opakowanie nie posiada zamknięcia strunowego zamykamy je szczelnie klipsem. Nie trzymamy kawy w szklanych słoikach, tym bardziej na słońcu. Nie przechowujemy jej w lodówce, ani w zamrażarce – ponieważ kawa doskonale chłonie inne zapachy i nie służą jej nagłe zmiany temperatury. Tylko przechowując kawę w ten sposób będziemy mogli cieszyć się pełnią aromatów, które oferuje.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana