Jak podawać i pić whisky?
Whisky to alkohol, który z całą pewnością większości osób kojarzy się z elegancją, luksusem i wyrafinowaniem. Nie ulega wątpliwości, że jest to trunek przeznaczony dla dżentelmenów, którzy do posmakowania prawdziwych aromatów i nut, muszą przygotować wokół niego właściwą oprawę. Sposobów i metod picia whisky istnieje jednak tak wiele, że mogą one być dopasowane do każdego konesera. Na co trzeba zwrócić uwagę podczas degustacji whisky? Podpowiadamy.
Szklanki do whisky - jakie wybrać?
Przede wszystkim kluczową kwestią przy piciu whisky jest wybór właściwych szklanek. Trunek powinno podawać się w kanciastych szklankach old fashioned, które wyprofilowane są w sposób wydobywający z alkoholu wszystkie jego walory smakowe. Do picia whisky dobrze sprawdzą się także szklanki tulipanowe z grubym dnem, szerokie na dole i zwężające się ku górze, które zatrzymują aromat alkoholu w ich wnętrzu.
Warto pamiętać o tym, że wysokoprocentowy napój powinien być przechowywany w zamykanej karafce, która ochroni go przed zwietrzeniem i zabezpieczy jego smak.
Jak podawać whisky?
Zdaniem prawdziwych koneserów whisky najlepiej pachnie i smakuje w temperaturze pokojowej. Z tego powodu niezalecane jest chłodzenie napoju przed podaniem. Niemniej jednak osoby, które wolą chłodniejszy alkohol, mogą dodać do niego specjalne kamienie do whisky. Przed degustacją przechowuje się je w zamrażarce, w której uzyskują odpowiednią temperaturę, a tym samym chłodzą napój, jednocześnie go nie rozcieńczając.
Tradycyjny sposób próbowania whisky nie bierze również pod uwagę dodawania do niego innych napojów ani dodatków. Aby poznać prawdziwy smak alkoholu, trzeba poczuć wszystkie jego aromaty, a następnie lekko poruszać szklanką i skosztować szlachetnego smaku niezwykłego trunku.
Z czym można łączyć whisky?
Niektóre osoby, aby wzbogacić smak whisky, polecają rozcieńczyć je z wodą, która wydobędzie z niego wszystkie trudne do wykrycia aromaty. Natomiast osoby, które nie przepadają za mocnym alkoholem, bez problemu mogą połączyć go z innymi napojami. W ofercie sklepu internetowego Spirit Depot znajdziemy kilka rodzajów whisky m.in. szkocką oraz angielską, z których można otrzymać ciekawe połączenia smakowe.
Popularnym zestawieniem bez wątpienia jest serwowanie zimnego whisky z colą, której słodycz łagodzi wyrazisty smak trunku. Może być ono również podawane z syropami owocowymi, likierami lub sokami, takimi jak sok pomarańczowy, jabłkowy czy soki z cytryny lub z limonki, pozwalające na uzyskanie orzeźwiającego drinka, idealnego na letnie wieczory.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana