Jak działają maszyny pakujące?
Nowoczesne maszyny pakujące stosowane np. w branży spożywczej umożliwiają tak zabezpieczyć produkt, aby nie tracił szybko walorów smakowych, zapachowych i odżywczych. Jeśli stosowany sprzęt wykorzystuje nowoczesne technologie takie jak bag-in-box, to ponadto w minimalny sposób obciąża środowisko. Dowiedz się, jak obecnie działają maszyny pakujące oraz jakie zalety mają stosowane w nich obecnie technologie.
Jak wygląda pakowanie produktów z użyciem nowoczesnych technologii?
Większość dostępnych na rynku maszyn pakujących to urządzenia dokonujące tego w sposób aseptyczny. Najczęściej używa się ich w zakładach produkcyjnych, które zajmują się wytwarzaniem produktów płynnych i półpłynnych. Tego typu pakowarki korzystają z nowoczesnych technologii, które umożliwiają wyizolowanie przestrzeni, w której znajduje się sterylne powietrze. Dzięki specjalistycznej komorze, do wewnątrz stale dostarczana jest para bądź gaz modyfikujący atmosferę, które odpowiadają za hermetyczne środowisko napełniania produktu. W taki sposób przestrzeń pakowania jest skutecznie oddzielona od powietrza hali produkcyjnej, co umożliwia w pełni sterylne pakowanie. Dzięki temu, możliwe jest ograniczenie stosowania konserwantów, środków chemicznych, mikrofal itp., przy jednoczesnym wydłużeniu okresu przydatności do spożycia, a także zachowania walorów smakowych, zapachowych i odżywczych. Nowoczesne pakowarki aseptyczne całkowicie zabezpieczają produkty przed wpływem czynników zewnętrznych. Warto podkreślić, że tak innowacyjne maszyny pakują produkty m.in. w aseptyczny karton lub worek z wielowarstwowym laminatem wewnątrz opakowania. Tym samym nie dość, że są szczelne, to także chronią przed mikroorganizmami, co w praktyce zmniejsza ryzyko ich psucia.Co jeszcze warto wiedzieć o działaniu maszyn pakujących?
Maszyny pakujące najczęściej są półautomatyczne (każdy worek pakowany jest oddzielnie) lub automatyczne (worki połączone są ze sobą perforowanym materiałem, który umożliwia późniejsze ich rozdzielenie) i korzystają z innowacyjnej technologii bag-in-box. Sposób ten umożliwia pakowanie produktów o różnej temperaturze – podkreśla specjalista z BAG in BOX z Kamionki.Torby z produktami płynnymi lub półpłynnymi mogą mieć różne rozmiary – od 1,5 do nawet 1000 l. Zawierają także korek o rozmiarze ELPO 1 i 2 cale. Co warto podkreślić, takie nowoczesne pakowarki są wydajne i mogą umieścić w workach nawet 5000 litrów płynu na godzinę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana