Jak działają ekspresy na kapsułki?
Działanie ekspresu do kawy na kapsułki z pozoru może wydawać się proste. Wystarczy nalać wody do zbiornika, otworzyć odpowiednią klapkę, wsunąć do otworu kapsułkę, nacisnąć przycisk i już – energetyzujący napój zaczyna spływać strumieniem do kubka. Jednak sam opis tego procesu nie tłumaczy, w jaki sposób w urządzeniu parzona jest kawa. Co sprawia, że z połączenia zimnej wody w zbiorniku i zmielonych ziaren w kapsułce powstaje gorący napój?
Popularność kapsułkowych ekspresów do kawy
Ostatnio rynek kawowy podbijają szturmem łatwe w obsłudze ekspresy na kapsułki – według statystyk zgromadzonych przez Emmę Bradford w 2020 roku stanowiły drugi najbardziej popularny rodzaj urządzenia do przyrządzania kawy po kawiarce przelewowej. Aż 40% ankietowanych przyznaje, że posiada w domu kapsułkowy ekspres do kawy. Według tych samych badań jeszcze pięć lat temu odsetek ten wynosił o 13% mniej. Popularność urządzeń na kapsułki stale rośnie, między innymi ze względu na wygodę użytkowania oraz łatwość w ich obsłudze, jednak niewielu ludzi wie, na czym polega sposób działania tych ekspresów.
Budowa i działanie ekspresu kapsułkowego
Zacznijmy od tego, że ekspresy do kawy różnią się nieco od siebie pod względem designu w zależności od marki, która je wyprodukowała – dlatego też ekspresy na kapsułki Lavazza, będą wyglądały nieco inaczej, niż te oferowane przez firmę Necta. Jednak niezależnie od kształtu i koloru, sposób konstrukcji większości urządzeń będzie opierał się na tych samych zasadach.
Ekspres do kawy na kapsułki powinien posiadać zbiornik na wodę połączony z elementem grzejnym. Ekspresy kapsułkowe wyposażone są zazwyczaj w termoblok, który ogrzewa przepływającą przez niego wodę, ale istnieją też modele z bojlerem z wbudowaną grzałkę, podgrzewającą ciecz do odpowiedniej temperatury. Ważną funkcję w ekspresie pełni także pompa, która przepompowuje wodę ze zbiornika do termobloku lub bojlera. Odpowiada ona także za wpompowanie wody do kapsułki, gdzie ciecz przepływa przez zmielone ziarna pod wysokim ciśnieniem. Same kapsułki zbudowane są tak, aby filtrować napój z fusów, byśmy mogli cieszyć się pyszną, aromatyczną kawą bez nieprzyjemnych grudek między zębami.
Czy rodzaj i sposób działania ekspresu do kawy wpływa na smak napoju?
Kawa przygotowywana w ekspresie kapsułkowym parzona jest pod ciśnieniem – z podobnym sposobem parzenia można się spotkać również w ekspresach kapsułkowych, kolbowych oraz automatycznych. Jak tłumaczy pracownik firmy Ploh Vending zajmującej się dystrybucją maszyn vendingowych oraz biurowych ekspresów do kawy:
Jedyna różnica pomiędzy smakiem kawy z ekspresu kapsułkowego a kolbowego czy automatycznego może wynikać z faktu, że kawa w kapsułkach nie została zmielona zaraz przed parzeniem, co ma miejsce w większości wcześniej wymienionych ekspresów. Wraz z upływem czasu zmielone ziarna tracą swój aromat, a to z kolei może negatywnie wpłynąć na smak napoju, jednak szczelny sposób zamknięcia kapsułek sprawia, że zawarta w nich kawa zachowuje swoje walory smakowe przez bardzo długi czas.
Jedynie w ekspresach przelewowych proces przygotowywania kawy nie przebiega w ten sam sposób co w urządzeniach ciśnieniowych – w kawiarkach podgrzana woda po prostu przepływa przez zmielone ziarna w filtrze. Różnica pomiędzy sposobem parzenia ma w tym przypadku wpływ na smak, gdyż gotowy napój smakuje bardziej jak domowa kawa „po turecku” niż napój przygotowany przez profesjonalistę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana