Jak działa łuskarka do lodu?
Wytwarzanie i przekształcanie lodu jest kluczową kwestią dla wielu gałęzi gastronomii i przemysłu żywieniowego. Dzięki niemu można znacznie dłużej przechowywać niektóre produkty w odpowiedniej temperaturze. Często jest też elementem ekspozycji w sklepowych witrynach. Bardzo popularny i praktyczny jest aktualnie lód w formie łusek. Można go pozyskać przez wykorzystanie specjalistycznych łuskarek. Podpowiadamy, w jaki sposób działają te urządzenia.
Konstrukcja i zasada działania łuskarki do lodu
Łuskarki do lodu są używane od wielu lat i choć ich budowa nieustannie przechodzi modyfikacje, zasada działania pozostaje taka sama. Urządzenie jest wyposażone w specjalny cylinder z czynnikiem chłodniczym, jakim jest freon lub dwutlenek węgla. W pierwszej kolejności ciecz musi ulec schłodzeniu do temperatury wynoszącej około -7 do -12 stopni Celsjusza. Powstały lód następnie trzeba zeskrobać i przenieść do pojemnika zbiorczego.
Specjaliści z firmy ICE – TEK wyjaśniają: Wspomniane procesy mogą zachodzić dzięki obecności specjalnego parownika i odpowiedniej konstrukcji elementu ściągającego lód. Możemy rozróżnić łuskarki o konstrukcji z walcem poziomym, pionowym lub ze skrobakiem w postaci ślimaka, lub frezu. Spotykamy również nietypowe konstrukcje łuskarek, jak maszyny z parownikiem płytowym lub rurowym i mechanicznym rozdrabniaczem lodu.
Produktem końcowym łuskarki są cząstki lodu w kształcie płatków, łusek lub grudek. Elementy urządzenia są wykonane ze stali nierdzewnej, którą charakteryzuje najwyższa odporność na agresywne środowisko, jak kwasy, sole, zasady, itp.
Przykłady zastosowania łuskarek do lodu
Łuskarki, inaczej wytwornice do lodu, znajdują najszersze zastosowanie w branży gastronomicznej i spożywczej. Powstały lód może mieć bezpośredni kontakt z żywnością. Lód w takiej formie można znaleźć w przetwórniach mięsa, zakładach przetwórstwa ryb, piekarniach, gdyż chłodzi się nim produkty przed dalszą obróbką.
Łuskarki do lodu są używane także na kutrach rybackich. Bez nich połowy na rozległych wodach nie byłyby możliwe, a ryby szybko traciłyby świeżość. Dzięki przechowywaniu w niskiej temperaturze zachowują wysoką jakość, smak i przydatność do spożycia oraz nie dochodzi do utraty masy produktu. Niektóre urządzenia wykorzystują do produkcji lodu słoną wodę morską.
Lód w postaci łusek bardzo często spotkać można w dużych sklepach i hurtowniach. Eksponuje i chłodzi się na nim ryby, mięso lub owoce morza przeznaczone do sprzedaży. Można nim też przykryć wyroby w pojemnikach do dłuższego przechowywania.
Zalety lodu w postaci łusek
Lód produkowany przez łuskarki jest suchy, całkowicie czysty i bardzo dobrze zmrożony. Jego ostateczna temperatura wynosi około -7 stopni Celsjusza, dzięki czemu zachowuje sypkość i nie łączy się w bryły z innymi cząstkami. Lód o takich parametrach nie ulega topnieniu krótko po wyprodukowaniu, co pozwala na łatwe przechowywanie, pakowanie i transportowanie lodu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana