Historia food trucków
Food trucki można znaleźć praktycznie we wszystkich państwach świata. Są już stałym elementem krajobrazu większości większych i mniejszych miast. Serwują szybkie i pyszne przekąski w postacie zapiekanek, czy hot-dogów, ale i dania kuchni orientalnej, meksykańskiej i amerykańskiej. Nie każdy jednak wie, skąd tak naprawdę się wzięły i jaka jest ich historia. Sprawdź, jak to wszystko się zaczęło.
Chuck wagon i początki food trucków
Texas, 1866 rok — to tutaj rozpoczęła się historia food trucków, kiedy kowboj Charles Goodnight wpadł na pomysł, by przerobić drewniany pojazd wojskowy w mobilną kuchnię. Stworzył tzw. „chuck wagon”, który jeździł po Dzikim Zachodzie i karmił podróżnych. Kucharz był wówczas odpowiedzialny nie tylko za kondycję fizyczną kowbojów, ale zapewniał im również podstawową opiekę medyczną.
Nowy Jork — lata 20. XIX wieku
Nie minęło wiele czasu, a inne stany poszły w ślad Teksasu. W Nowym Jorku już w latach 20. XIX wieku ostrygi były ulubionym posiłkiem mieszkańców. Im więcej ludzi emigrowało do miasta, tym mocniej trzeba było zaopatrywać go w ten przysmak morza. W ten sposób nowojorczycy zaczęli sprzedawać ostrygi w małych, drewnianych, pchanych wózkach. Nawet najbiedniejsi z biednych jedli wtedy ostrygi. Mówi się, że prawdziwe uliczne targi żywności odbywały się na Hester Street, gdzie wozy te ustawiane były na poboczu drogi.
Niemcy — XIX wiek
Food truck zaczął tworzyć swoją historię również w Niemczech. W 1850 roku opatentowano tam pierwszą mobilną kuchnię, która służyła głównie do celów wojskowych i zaopatrywania żołnierzy. W ten sposób narodziła się kuchnia polowa.
Historia food trucka po II wojnie światowej
Po wojnie w Niemczech i Stanach Zjednoczonych food trucki stawały się coraz bardziej popularne już nie tylko w koszarach. W Los Angeles w 1974 roku Raul Martinez – znany później jako założyciel sieci fast foodów King Tacos – jako pierwszy przekształcił starą ciężarówkę z lodami w kuchnię mobilną i ze swojego food trucka dostarczał robotnikom na plantacjach ich ulubionych tacos na lunch.
Food trucki dzisiaj
W Polsce w latach 90. zaczęły pojawiać się food trucki sprzedające zapiekanki i kurczaki z rożna. Po 2000 roku asortyment ten zaczął powiększać się o burgery, które serwuje np. Chefs On Wheels, tortille czy pizzę. Obecnie rynek food trucków rozkwitł w pełni a, właściciele tych mobilnych przyczep serwują swoim klientom wszystkie kuchnie świata. Food trucki można spotkać niemal w każdym kraju. W 2014 r. w USA powstało Narodowe Stowarzyszenie Food Trucków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana