Grecka kuchnia – nie tylko oliwki i feta
Grecka kuchnia kojarzy się głównie z serem feta i oliwkami – nic bardziej mylnego. Kulinaria z tego rejonu to gama kolorów, zapachów i smaków. Pełno tu przypraw, oliwy, mięsa, warzyw, owoców morza, ryb. Jakie są najpopularniejsze potrawy z kuchni greckiej? Czym charakteryzują się kulinaria z tego śródziemnomorskiego rejonu?
Przepyszne greckie sosy
Sos tzatziki to jeden z najpopularniejszych i zarazem prostych dipów, przygotowywanych na bazie jogurtu greckiego i przypraw (np. czosnku). Ów sos wzbogaca się też często świeżym ogórkiem, solą, pieprzem, octem winnym. Dip idealnie komponuje się z grillowanymi i pieczonymi daniami.
Ciekawe greckie dania
Jednym z najciekawszych greckich dań są mousaka i souvlaki. Pierwsze to danie jednogarnkowe z warzyw i mięsa (baraniny, wołowiny lub wieprzowiny). Warzywa (zazwyczaj bakłażan, ziemniaki, pomidory) zapieka się w piekarniku, a do gotowej potrawy dodaje sos beszamelowy. Souvlaki podaje się razem z gyrosem. Jest w Grecji traktowane jako fast food. Cała potrawa składa się z mięsa (mielonego lub drobiowego), zapiekanego w specjalnych szpadkach. Ma formę szaszłyków. Mięso marynuje się w oliwie z oliwek, przyprawionej czosnkiem, sokiem z cytryny, słodką papryką, tymiankiem, miętą, pieprzem.
Grecka restauracja ZORBA, przypominająca tradycyjną grecką tawernę, specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej. Jedną z kulinarnych atrakcji owego lokalu gastronomicznego jest specjalny grill – Grill Mibrasa. Przypieczone na nim mięso wyróżnia się soczystością i nietypowym aromatem.
Owoce morza i mięso w kuchni greckiej
O dziwo mięso nie jest najpopularniejszym dodatkiem w kuchni greckiej (pomimo że najpopularniejsze potrawy występują z jego udziałem). Znacznie częściej na stołach Greków pojawiają się owoce morza i ryby. Szczególnie popularne są kalmary, krewetki, homary, ostrygi, ośmiornice, makrele, tuńczyki, sardynki.
Mówiąc już o mięsie, warto wspomnieć o roli jagnięciny i baraniny, opiekanych na ruszcie lub gotowanych. Baranina to podstawa jednej z najciekawszych greckich potraw – kleftiko. Jej przygotowanie wymaga podania specjalnego ciasta filo.
Greckie alkohole
Niektóre greckie alkohole nie podbiły Europy, jednak są bardzo popularne wśród tutejszych mieszkańców. Warto wspomnieć o wódce ouzo, zawierającej blisko 50% alkoholu. Ma ona intensywny smak anyżku. Znacznie popularniejszym, pojawiającym się nawet na polskich stołach, greckim alkoholem jest metaxa. Grecy słyną także z bardzo dobrych win – są one pokłosiem kilkuset gatunków winogron, uprawianych na terenie tego śródziemnomorskiego państwa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana