Gdzie sprzedawać soję?
Jeszcze do niedawna soja kojarzona była jedynie z dalekimi krajami i uważana za roślinę egzotyczną. W Polsce mamy jednak doskonałe warunki pod jej uprawę, więc coraz więcej rolników się na nią decyduje. Uprawa soi ma wiele zalet, jest również działalnością dość opłacalną w stosunku do pozostałych, popularnych zbóż. Jakie ma właściwości, dlaczego rośnie jej popularność i gdzie sprzedać soję?
Soja – roślina o cudownych właściwościach
Soja to jedna z najważniejszych roślin na świecie, stanowiąca obok ryżu podstawę żywienia w krajach azjatyckich, skąd przywędrowała później do Europy. Jest to roślina znajdująca zastosowanie w kuchni i lecznictwie, ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych i fitoestrogenów, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Podobnie jak fasola, groch, ciecierzyca czy soczewica, należy do roślin strączkowych, ale ma o wiele wyższe właściwości odżywcze od wymienionych. Soja jest bogata w wiele witamin, minerałów i pozytywne kwasy tłuszczowe. Posiada bardzo dużo białka i węglowodanów. Oprócz wykorzystania dla ludzi, soja jest również istotnym składnikiem pasz dla zwierząt, na przykład w przypadku drobiu i świń jest ona uzupełnieniem wartości biologicznej białka roślin zbożowych.
Soja – coraz popularniejsza w Polsce
Soja do niedawna jawiła się polskim rolnikom jako dość egzotyczna roślina pod uprawę. Jednak w ciągu ostatnich lat sytuacja się zmieniła, a soja cieszy się wśród rolników – polskich i światowych, coraz większym zainteresowaniem. Uprawa soi to nie tylko sposób na zarobek, ale również na przerwanie niekorzystnego płodozmianu. Pozytywnie wpływa również na glebę, ponieważ poprawia jej właściwości fizyczno-chemiczne. Dodatkowo, uprawa soi jest dotowana, a jej opłacalność wyższa niż w przypadku uprawy chociażby kukurydzy. W naszym kraju mamy wszystkie niezbędne warunki pod jej uprawę. Są to między innymi: rozwijająca się agrotechnika, wiele środków do ochrony soi, dopłaty do roślin wysokobiałkowych, popyt – przemysł paszowy i przetwórnie chętnie korzystają z soi, a także coraz więcej miejsc, w których można soję sprzedać.
Gdzie sprzedawać soję?
Aktualne lokalizacje skupów soi można sprawdzić na jednym z portali zajmujących się tą tematyką, a mianowicie – na portalu Polska Soja. Jeszcze dość niedawno soję można było sprzedać tylko kilku firmom. Jednak wraz ze zwiększonym zainteresowaniem jej uprawą, liczba skupów zaczęła się znacznie powiększać. Cena za jedną tonę soi to ponad 1400 zł netto. Punkty skupu soi znajdują się w większości województw w Polsce, a najwięcej znajdziemy ich w Wielkopolsce, na Dolnym Śląsku i Lubelszczyźnie. Dzisiaj o wiele łatwiej jest sprzedać surowiec właśnie ze względu na popyt. Coraz więcej rolników decyduje się na dołączenie uprawy soi w swoich gospodarstwach, zauważając jej plusy. Większe zainteresowanie uprawą soi widać również w ilości jej odmian – w Rejestrze Krajowym jest ich już 17.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana