Artykuł sponsorowany

Gdzie sprzedawać soję?

Gdzie sprzedawać soję?

Jeszcze do niedawna soja kojarzona była jedynie z dalekimi krajami i uważana za roślinę egzotyczną. W Polsce mamy jednak doskonałe warunki pod jej uprawę, więc coraz więcej rolników się na nią decyduje. Uprawa soi ma wiele zalet, jest również działalnością dość opłacalną w stosunku do pozostałych, popularnych zbóż. Jakie ma właściwości, dlaczego rośnie jej popularność i gdzie sprzedać soję?

Soja – roślina o cudownych właściwościach

Soja to jedna z najważniejszych roślin na świecie, stanowiąca obok ryżu podstawę żywienia w krajach azjatyckich, skąd przywędrowała później do Europy. Jest to roślina znajdująca zastosowanie w kuchni i lecznictwie, ze względu na swoje zdrowotne właściwości. Stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych i fitoestrogenów, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Podobnie jak fasola, groch, ciecierzyca czy soczewica, należy do roślin strączkowych, ale ma o wiele wyższe właściwości odżywcze od wymienionych. Soja jest bogata w wiele witamin, minerałów i pozytywne kwasy tłuszczowe. Posiada bardzo dużo białka i węglowodanów. Oprócz wykorzystania dla ludzi, soja jest również istotnym składnikiem pasz dla zwierząt, na przykład w przypadku drobiu i świń jest ona uzupełnieniem wartości biologicznej białka roślin zbożowych.

Soja – coraz popularniejsza w Polsce

Soja do niedawna jawiła się polskim rolnikom jako dość egzotyczna roślina pod uprawę. Jednak w ciągu ostatnich lat sytuacja się zmieniła, a soja cieszy się wśród rolników – polskich i światowych, coraz większym zainteresowaniem. Uprawa soi to nie tylko sposób na zarobek, ale również na  przerwanie niekorzystnego płodozmianu. Pozytywnie wpływa również na glebę, ponieważ poprawia jej właściwości fizyczno-chemiczne. Dodatkowo, uprawa soi jest dotowana, a jej opłacalność wyższa niż w przypadku uprawy chociażby kukurydzy. W naszym kraju mamy wszystkie niezbędne warunki pod jej uprawę. Są to między innymi: rozwijająca się agrotechnika, wiele środków do ochrony soi, dopłaty do roślin wysokobiałkowych, popyt – przemysł paszowy i przetwórnie chętnie korzystają z soi, a także coraz więcej miejsc, w których można soję sprzedać.

Gdzie sprzedawać soję?

Aktualne lokalizacje skupów soi można sprawdzić na jednym z portali zajmujących się tą tematyką, a mianowicie – na portalu Polska Soja. Jeszcze dość niedawno soję można było sprzedać tylko kilku firmom. Jednak wraz ze zwiększonym zainteresowaniem jej uprawą, liczba skupów zaczęła się znacznie powiększać. Cena za jedną tonę soi to ponad 1400 zł netto. Punkty skupu soi znajdują się w większości województw w Polsce, a najwięcej znajdziemy ich w Wielkopolsce, na Dolnym Śląsku i Lubelszczyźnie. Dzisiaj o wiele łatwiej jest sprzedać surowiec właśnie ze względu na popyt. Coraz więcej rolników decyduje się na dołączenie uprawy soi w swoich gospodarstwach, zauważając jej plusy. Większe zainteresowanie uprawą soi widać również w ilości jej odmian – w Rejestrze Krajowym jest ich już 17.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.