Gdzie najlepiej kupować ekogroszek?
Coraz więcej osób inwestuje na jesień i zimę w ekogroszek, który jest efektywnym i ekologicznym opałem. Oczywiście na rynku można spotkać także kiepskiej jakości źródła energii, które co prawda nazywają się tak samo, ale z prawdziwym ekogroszkiem mają niewiele wspólnego. Tanie „podróbki”, koniec końców, wcale się nie opłacają. Gdzie zatem kupić produkt dobrej klasy?
Charakterystyka ekogroszku
Ekogroszek to wydajne i przyjazne środowisku źródło energii, które wykorzystuje się jako popularny materiał opałowy w nowoczesnych, często zautomatyzowanych piecach. Dzięki temu uzupełnianie opału odbywa się raz na kilka dni – to bardzo wygodne rozwiązanie.
Jest pozyskiwany z wysokokalorycznego węgla kamiennego lub brunatnego. Jego największą zaletą jest to, że w czasie spalania generuje niską emisję pyłów, węgla i dwutlenków węgla. Cechą charakterystyczną ekogroszku jest ponadto mała objętość wytwarzanego popiołu oraz niewielka zawartość siarki. Sprzedawcy najczęściej oferują swoim klientom ekogroszek w workach.
Unikaj tanich zamienników
Nie zawsze jest tak, że niska cena pociąga za sobą niską jakość. Jednak w przypadku ekogroszku zbyt atrakcyjne „okazje” powinny wzbudzić podejrzenia. Kupując materiał z niepewnego źródła, narażasz się na przykre niespodzianki. Tylko ekogroszek dobrej klasy, pochodzący z zaufanego miejsca, pozwala uzyskać realne oszczędności. Renomowanym dostawcą, który cieszy się dobrymi opiniami, jest np. firma Wegiel-sklad.pl. Kupując opał tam, nie trzeba się obawiać o problemy z nim.
Dlaczego jakość paliwa jest tak ważna? Przede wszystkim trzeba zdać sobie sprawę, czym jest podejrzanie tani „ekogroszek”. To po prostu niechciane odpady po węglu brunatnym i kamiennym. Za to prawdziwy ekogroszek to specyficzny materiał, który wymaga od użytkownika zastosowania pieca retortowego o specjalnych ustawieniach. Jeśli w opale, który do niego trafia, jest zbyt duża zawartość wody lub gdy ma on zbyt małą kaloryczność, wówczas dochodzi do niecałkowitego spalania. Inną konsekwencją jest to, że słabej jakości wyrób będzie się szybciej zużywał.
Dobry ekogroszek – czyli jaki?
Warto dobrze przygotować się do sezonu grzewczego i zainwestować w dobry jakościowo ekogroszek. Ale co znaczy „dobry jakościowo”? To taki produkt, który długo się spala, a przy tym zapewnia dużą ilość ciepła, przy wytwarzaniu minimalnych zanieczyszczeń. Im większa jest kaloryczność, tym lepiej. Powinna ona być równa lub wyższa wartości 24 MJ/kg.
Do pozostałych parametrów zalicza się także procent zawartości wody i siarki. W tym pierwszym przypadku pożądana wartość wynosi ≤ 12%. Taka sama wartość procentowa dotyczy również substancji niepalących. Jeśli zaś chodzi o siarkę, to w dobrej klasy ekogroszku jej zawartość wynosi ≤ 1%.
Ekogroszek nie może mieć też zbyt grubej ani zbyt drobnej struktury. Granulacja obejmuje zakres 5-25 mm. Z kolei orientacyjna spiekalność ekogroszku to RI < 10.
Wszystkie powyższe informacje powinny być podane na opakowaniu produktu. W razie wątpliwości można dopytać o szczegóły sprzedawcę w renomowanym punkcie dystrybucji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana