Gdzie kupuje się mięso na drobiowe burgery?
Burgery z delikatnym mięsem drobiowym stały się idealną alternatywą dla potraw przygotowywanych na bazie wołowiny i wieprzowiny. Drób charakteryzuje się nie tylko łagodniejszym smakiem, ale jest także lekkostrawny i bogaty w białko. Z tego powodu, w wielu lokalach gastronomicznych burgery drobiowe królują w menu i są potrawami coraz częściej wybieranymi przez miłośników dań typu fast-food.
Zalety drobiu jako mięsa do burgerów
Zamiennikiem dla wołowiny i wieprzowiny w produkcji burgerów coraz częściej staje się drób. Dzięki wielu drogocennym składników odżywczych jest on chętnie wybierany przez klientów lokali gastronomicznych. Zarówno mięso z kurczaka, jak i indyka zdobyło uznanie za odpowiednie do przygotowywania fast-foodów. W przeciwieństwie do mięsa wołowego czy wieprzowego jest ono łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Do najważniejszych składników drobiu, mających korzystny wpływ na organizm należą:
- pełnowartościowe białko,
- łatwo przyswajalne tłuszcze,
- witaminy z grupy A, B, D i E,
- niacyna,
- pierwiastki, takie jak żelazo, cynk, magnez, sód, wapń.
Drób jest idealną alternatywą dla wołowiny i wieprzowiny szczególnie dla osób dbających o sylwetkę. Jest to bowiem mięso łatwo przyswajalne, dzięki czemu nie odkłada się w organizmie w postaci zbędnych kalorii. Ma ono aż 3 razy mniejszą zawartość tłuszczu niż wykorzystywane do tej pory w produkcji burgerów mięso. Poza walorami smakowymi, zapachowymi i dobrym składem, drób ma także przystępną cenę. Ponadto, można spożywać to w różnej postaci, dzięki czemu często pojawia się na stołach.
Gdzie najlepiej kupować mięso drobiowe?
Jak każdy produkt spożywczy, mięso drobiowe należy kupować wyłącznie u sprawdzonych dostawców. Jako dodatek do burgerów oferowany jest, między innymi przez firmę StarMeat, której wyroby cieszą się dużym zainteresowaniem ze względu na wysoką jakość i przystępną cenę. Mięso z kurczaka i indyka jest oddzielane od kości w sposób mechaniczny zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami.
Kiedyś burgery przygotowywane były z mięsa niezbyt dobrej jakości i nie miały w swoim składzie warzywnych dodatków. Dziś potrawa ta jest kompozycją bogatego w składniki odżywcze mięsa, sera, sałaty, pomidora, ogórka i sosów. Wprowadzony do jej składu drób, zdecydowanie podnosi walory smakowe i pozytywnie wpływa na wartość odżywczą dania.
Lokale gastronomiczne zwykle zaopatrują się w mięso wysokiej jakości u doświadczonych producentów, takich jak przedsiębiorstwo StarMeat. Dzięki temu mogą mieć pewność, że kupowany przez nich produkt został wytworzony i dopuszczony do sprzedaży zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana