Gatunki stali. Co warto o nich wiedzieć?
Stal jako surowiec o wysokich parametrach wytrzymałościowych jest powszechnie stosowana do produkcji wielu wyrobów. W niektórych branżach jest ona wręcz nie zastąpiona. Przedmioty wykonane ze stali cechują się trwałością oraz odpornością na różnego rodzaju uszkodzenia czy niekorzystne warunki atmosferyczne. Stal występuje pod wieloma postaciami. Ma także zróżnicowany skład chemiczny. Przyjrzyjmy się więc bliżej gatunkom stali i ich zastosowaniom.
Podział stali
Stalą nazywamy stop żelaza z węglem, przy czym zawartość tego drugiego nie powinna przekraczać 2%. Jednak poza węglem stal może być wzbogacana również innymi metalami wpływającymi na jej własności fizyczne. Do najpopularniejszych dodatków stopowych można zaliczyć: chrom, nikiel, miedź oraz tytan. Zawartość dodatków stopowych decyduje o parametrach stali takich jak: hartowność, elastyczność, sprężystość, a także odporność na warunki atmosferyczne i substancje chemiczne. Rodzaje stali przybliża ekspert firmy specjalizującej się w sprzedaży wyrobów hutniczych:
Producenci oferują obecnie wiele gatunków stali o zróżnicowanych parametrach fizycznych i mechanicznych. Podziału stali można dokonać stosując wiele kryteriów. Ze względu na zawartość węgla wyróżniamy: stal niskowęglową, średniowęglową i wysokowęglową. Ze względu na zawartość dodatków stopowych możemy wymienić: stal niskostopową, średniostopową i wysokostopową. W zależności od przeznaczenia wyróżniamy następujące rodzaje stali: stal konstrukcyjna, łożyskowa, sprężynowa i narzędziowa. Istnieją również gatunki stali specjalistycznych, z których najpopularniejsze to: stal nierdzewna, chirurgiczna, kwasoodporna oraz żaroodporna. Każdy z wymienionych wyżej rodzajów stali posiada indywidualne właściwości mechaniczne i technologiczne. Parametry te charakteryzują przydatność stali w gospodarce. Najważniejszymi z nich są: granica sprężystości, Wytrzymałość na rozciąganie, plastyczność, odporność na korozję wywołaną zjawiskami atmosferycznymi i chemicznymi.
Gdzie jest stosowana stal?
Stal to na tyle dostępny, uniwersalny i trwały surowiec, że jest wytwarzana i wykorzystywana w większości krajów świata. Branża budowlana traktuje ją jako jeden z kilku podstawowych materiałów konstrukcyjnych. Ze stali produkowane są m.in. Stalowe profile konstrukcyjne, pręty, taśmy, blachy, gwoździe i śruby, kable i druty, kaloryfery, baterie łazienkowe i kuchenne, okucia okien oraz drzwi, pokrycia dachowe, elementy ogrodzeniowe i wiele więcej. Koncerny motoryzacyjne używają stali do wytwarzania karoserii oraz znacznej części mechanicznych podzespołów samochodowych. Przemysł spożywczy wykorzystuje puszki do konserw wytwarzane ze stali. Jak więc widać stal jest nieocenionym surowcem, a produkowane z jej użyciem wyroby są obecne na każdym kroku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana