Fermentator mąki żytniej Baker R – pełna kontrola procesu fermentacji
Zakwas uznawany jest za jeden z najważniejszych składników smacznego i zdrowego pieczywa. Aby móc cieszyć się wspaniałym chlebem, potrzebny jest odpowiedniej jakości zakwas, który przygotowywany jest z precyzyjnie odmierzonych proporcji mąki i wody. Proces fermentacji zakwasu nie jest prosty, ponieważ należy przestrzegać czasu i temperatury, w jakiej zakwas dojrzewa. Aby w łatwy sposób stworzyć wyjątkowy i naturalny zakwas, możemy obecnie wykorzystać technikę i urządzenia, które zadbają o wytworzenie najwyższej jakości zakwasu. Takim urządzeniem jest z pewnością fermentator mąki żytniej Baker R i o zaletach tego urządzenia jest niniejszy artykuł.
Kilka słów o stronie technicznej Baker R
Produkcja zakwasu jest procesem, który musi być poddawany ścisłej kontroli, przebiegać w określonej temperaturze i czasie. Fermentator mąki żytniej Baker R pracuje na indywidualnie napisanych programach, które tworzą zakwas według wytycznych kierownika procesu technologicznego. Dzięki panelowi sterującemu zarządzanie procesem jest niezwykle proste. Zapytaliśmy pracownika firmy BakerLink, która specjalizuje się w produkcji fermentatorów o to, z czego jest wykonany ten fermentator?
Powiedział nam, że zbiorniki wykonane są ze stali kwasoodpornej, posiadającej odpowiednie atesty do wykorzystywania w przemyśle spożywczym. W ofercie są różne rozmiary urządzenia po to, aby móc zaspokoić potrzeby zarówno małych, jak i dużych piekarni. Oczywiście realizujemy również zamówienia na zbiorniki o indywidualnie określonych rozmiarach lub kształtach w zależności od potrzeb procesu technologicznego.
Oprócz konstrukcji ze stali nierdzewnej koniecznie trzeba podkreślić system mieszający. Został on skonstruowany w taki sposób, aby zapewnić jak najlepsze mieszenie składników i uzyskać jednolitą konsystencję oraz najwyższej jakości zakwas.
Kwasownia Baker R
Fermentator mąki żytniej Baker R jest elementem wyposażenia kompleksowej fermentowni zwanej kwasownią. Standardowy fermentator wyposażony jest w:
- dotykowy panel sterowania,
- układ chłodzenia i magazynowania,
- układ podtrzymania temperatury fermentacji,
- czujniki temperatury oraz czujnik poziomu,
- specjalny odpowietrznik,
- krańcowy włącznik w klapie, który uruchamia mieszadło w momencie, kiedy pokrywa jest całkowicie zamknięta,
- króciec przyłączeniowy wody, jak również otwór zasypowy mąki,
- otwór spustowy,
Jako elementy opcjonalne, które uzupełniają funkcjonalność całego systemu, możemy zakupić:
- zbiornik magazynujący dojrzały zakwas,
- pompę dozującą,
- czujniki tensometryczne oraz wagi do odmierzania surowców,
- rurociągi do punktów dozowania ze specjalnymi zaworami pneumatycznymi,
- dozownik wody,
- system automatycznego mycia.
Jeżeli mamy wątpliwości co do sprzętu, który będzie idealny dla naszych potrzeb, to powinniśmy skontaktować się z firmą, która profesjonalnie zajmuje się doborem sprzętu dla piekarni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana