Artykuł sponsorowany

Fermentator mąki żytniej Baker R – pełna kontrola procesu fermentacji

Fermentator mąki żytniej Baker R – pełna kontrola procesu fermentacji

Zakwas uznawany jest za jeden z najważniejszych składników smacznego i zdrowego pieczywa. Aby móc cieszyć się wspaniałym chlebem, potrzebny jest odpowiedniej jakości zakwas, który przygotowywany jest z precyzyjnie odmierzonych proporcji mąki i wody. Proces fermentacji zakwasu nie jest prosty, ponieważ należy przestrzegać czasu i temperatury, w jakiej zakwas dojrzewa. Aby w łatwy sposób stworzyć wyjątkowy i naturalny zakwas, możemy obecnie wykorzystać technikę i urządzenia, które zadbają o wytworzenie najwyższej jakości zakwasu. Takim urządzeniem jest z pewnością fermentator mąki żytniej Baker R i o zaletach tego urządzenia jest niniejszy artykuł.

Kilka słów o stronie technicznej Baker R

Produkcja zakwasu jest procesem, który musi być poddawany ścisłej kontroli, przebiegać w określonej temperaturze i czasie. Fermentator mąki żytniej Baker R pracuje na indywidualnie napisanych programach, które tworzą zakwas według wytycznych kierownika procesu technologicznego. Dzięki panelowi sterującemu zarządzanie procesem jest niezwykle proste. Zapytaliśmy pracownika firmy BakerLink, która specjalizuje się w produkcji fermentatorów o to, z czego jest wykonany ten fermentator?

Powiedział nam, że zbiorniki wykonane są ze stali kwasoodpornej, posiadającej odpowiednie atesty do wykorzystywania w przemyśle spożywczym. W ofercie są różne rozmiary urządzenia po to, aby móc zaspokoić potrzeby zarówno małych, jak i dużych piekarni. Oczywiście realizujemy również zamówienia na zbiorniki o indywidualnie określonych rozmiarach lub kształtach w zależności od potrzeb procesu technologicznego.

Oprócz konstrukcji ze stali nierdzewnej koniecznie trzeba podkreślić system mieszający. Został on skonstruowany w taki sposób, aby zapewnić jak najlepsze mieszenie składników i uzyskać jednolitą konsystencję oraz najwyższej jakości zakwas.

Kwasownia Baker R

Fermentator mąki żytniej Baker R jest elementem wyposażenia kompleksowej fermentowni zwanej kwasownią. Standardowy fermentator wyposażony jest w:

  • dotykowy panel sterowania,
  • układ chłodzenia i magazynowania,
  • układ podtrzymania temperatury fermentacji,
  • czujniki temperatury oraz czujnik poziomu,
  • specjalny odpowietrznik,
  • krańcowy włącznik w klapie, który uruchamia mieszadło w momencie, kiedy pokrywa jest całkowicie zamknięta,
  • króciec przyłączeniowy wody, jak również otwór zasypowy mąki,
  • otwór spustowy,

Jako elementy opcjonalne, które uzupełniają funkcjonalność całego systemu, możemy zakupić:

  • zbiornik magazynujący dojrzały zakwas,
  • pompę dozującą,
  • czujniki tensometryczne oraz wagi do odmierzania surowców,
  • rurociągi do punktów dozowania ze specjalnymi zaworami pneumatycznymi,
  • dozownik wody,
  • system automatycznego mycia.

Jeżeli mamy wątpliwości co do sprzętu, który będzie idealny dla naszych potrzeb, to powinniśmy skontaktować się z firmą, która profesjonalnie zajmuje się doborem sprzętu dla piekarni.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.