Artykuł sponsorowany

Fakty i mity na temat ryb wędzonych

Fakty i mity na temat ryb wędzonych

Ryby wędzone stanowią idealny dodatek do wielu dań na ciepło, kanapek czy sałatek. Do tego mają wspaniałe walory smakowe, co czyni je bardzo atrakcyjnym specjałem na co dzień i od święta. Jednak narosło wobec nich sporo mitów, a te – jak wiadomo – nie zawsze mają dużo wspólnego z prawdą. Pora je obalić. Dlaczego warto jeść ryby wędzone, a kiedy lepiej tego unikać?

MIT: Wędzone ryby są niezdrowe

Jeśli tylko zachowuje się zdrowy umiar, wędzone ryby, same w sobie, nie są niezdrowe. Wręcz przeciwnie, mogą dawać wiele korzyści zdrowotnych i są polecane przez wielu dietetyków. Konserwacja przy pomocy dymu wędzarniczego opiera się dziś na tradycyjnych sposobach, ale jest dodatkowo wspomagana nowymi technologiami.

Warto wiedzieć, że ryby wędzone to bogate źródło tłuszczów nienasyconych, witamin i minerałów. Należą do nich między innymi:

  • fosfor,
  • witamina D,
  • witamina A,
  • witaminy B3, B6 i B12.

Dodatkowo dym używany do procesu wędzenia ma działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Antyoksydacyjne właściwości dymu sprawiają, że ryby są też bardziej odporne na jełczenie znajdujących się w nich tłuszczów.

FAKT: Osoby z nadciśnieniem muszą ostrożnie podchodzić do ryb wędzonych

Nic w nadmiarze nie jest dobre. Tę zasadę szczególnie powinny sobie wpoić osoby chorujące na nadciśnienie. W ich przypadku zbyt duże ilości ryb wędzonych mogą być niewskazane.

Wędzenie to jedna z form konserwacji żywności, zatem ryby moczy się długo w solance. W rezultacie mięso zawiera spore ilości sodu. Ten może podnosić ciśnienie.

MIT: Każdy może z łatwością wędzić ryby

Nie brakuje amatorów domowego wędzenia i nie ma w tym nic złego. Natomiast trzeba brać pod uwagę fakt, że proces ten wymaga odpowiedniej wiedzy, sprzętu i zaangażowania. Prawidłowo przeprowadzony, odbywa się w specjalnych pomieszczeniach. Do jego przebiegu potrzebny jest też specjalny rodzaj drewna, taki jak buk, brzoza czy grusza.

MIT: Nie ma znaczenia, gdzie kupuje się ryby wędzone

Produkty wędzone można kupić w coraz większej ilości sklepów. Ale nie zawsze warto to robić. Dlaczego? Ponieważ takie gotowe pakowane produkty często nie są wędzone tradycyjną metodą, tylko mają aromaty dymu wędzarniczego. A te jedynie imitują smak i aromat rzeczywistych wędzonych specjałów.

Chcesz mieć pewność, że ryba została prawidłowo uwędzona? Skorzystaj z oferty przetwórni, takiej jak kołobrzeska BARKAS. Tam trafiają wyłącznie surowce pochodzące ze sprawdzonych źródeł.

Wybierając jedzenie dla siebie i swoich bliskich, zawsze bierz pod uwagę jakość i gatunek produktu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.