Fakty i mity na temat ryb wędzonych
Ryby wędzone stanowią idealny dodatek do wielu dań na ciepło, kanapek czy sałatek. Do tego mają wspaniałe walory smakowe, co czyni je bardzo atrakcyjnym specjałem na co dzień i od święta. Jednak narosło wobec nich sporo mitów, a te – jak wiadomo – nie zawsze mają dużo wspólnego z prawdą. Pora je obalić. Dlaczego warto jeść ryby wędzone, a kiedy lepiej tego unikać?
MIT: Wędzone ryby są niezdrowe
Jeśli tylko zachowuje się zdrowy umiar, wędzone ryby, same w sobie, nie są niezdrowe. Wręcz przeciwnie, mogą dawać wiele korzyści zdrowotnych i są polecane przez wielu dietetyków. Konserwacja przy pomocy dymu wędzarniczego opiera się dziś na tradycyjnych sposobach, ale jest dodatkowo wspomagana nowymi technologiami.
Warto wiedzieć, że ryby wędzone to bogate źródło tłuszczów nienasyconych, witamin i minerałów. Należą do nich między innymi:
- fosfor,
- witamina D,
- witamina A,
- witaminy B3, B6 i B12.
Dodatkowo dym używany do procesu wędzenia ma działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Antyoksydacyjne właściwości dymu sprawiają, że ryby są też bardziej odporne na jełczenie znajdujących się w nich tłuszczów.
FAKT: Osoby z nadciśnieniem muszą ostrożnie podchodzić do ryb wędzonych
Nic w nadmiarze nie jest dobre. Tę zasadę szczególnie powinny sobie wpoić osoby chorujące na nadciśnienie. W ich przypadku zbyt duże ilości ryb wędzonych mogą być niewskazane.
Wędzenie to jedna z form konserwacji żywności, zatem ryby moczy się długo w solance. W rezultacie mięso zawiera spore ilości sodu. Ten może podnosić ciśnienie.
MIT: Każdy może z łatwością wędzić ryby
Nie brakuje amatorów domowego wędzenia i nie ma w tym nic złego. Natomiast trzeba brać pod uwagę fakt, że proces ten wymaga odpowiedniej wiedzy, sprzętu i zaangażowania. Prawidłowo przeprowadzony, odbywa się w specjalnych pomieszczeniach. Do jego przebiegu potrzebny jest też specjalny rodzaj drewna, taki jak buk, brzoza czy grusza.
MIT: Nie ma znaczenia, gdzie kupuje się ryby wędzone
Produkty wędzone można kupić w coraz większej ilości sklepów. Ale nie zawsze warto to robić. Dlaczego? Ponieważ takie gotowe pakowane produkty często nie są wędzone tradycyjną metodą, tylko mają aromaty dymu wędzarniczego. A te jedynie imitują smak i aromat rzeczywistych wędzonych specjałów.
Chcesz mieć pewność, że ryba została prawidłowo uwędzona? Skorzystaj z oferty przetwórni, takiej jak kołobrzeska BARKAS. Tam trafiają wyłącznie surowce pochodzące ze sprawdzonych źródeł.
Wybierając jedzenie dla siebie i swoich bliskich, zawsze bierz pod uwagę jakość i gatunek produktu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana