Dlaczego warto sięgać po miody z Ałtaju?
Bogactwo Syberii skrywa wiele dobrodziejstw natury. Jednym z nich są wyjątkowe miody pochodzące z Ałtaju. Góry znajdujące się na jego terenie wpisane są na listę światowego dziedzictwa UNESCO, powietrze i gleba są tu wyjątkowo czyste, a rośliny charakteryzują się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Dlatego miody z Ałtaju są tak unikatowe i trudne do podrobienia. Dlaczego warto włączyć je do codziennej diety i czym się charakteryzują?
Naturalne bogactwo Syberii
Syberia bogata jest w prozdrowotne rośliny i naturalne produkty. Na pewno każdy słyszał o „Złocie Syberii”, czyli rokitniku dzikim, czy ekologicznych kosmetykach syberyjskich. Na szczególną uwagę zasługuje Ałtaj – teren położony na południu Syberii pokryty dziewiczymi lasami, górami i stepami. Rosnąca tu roślinność bogata jest w wiele witamin i mikroelementów. Słońce na Syberii świeci bardzo krótko, a przez większość czasu panują niskie temperatury. Zmusza to rośliny to zagarniania z gleby wszystkich najważniejszych składników odżywczych i magazynowania ich w sobie. Dlatego owoce rokitnika dzikiego mają niemal najwięcej witaminy C spośród innych roślin, a miody produkowane na terenie Ałtaju prawie dwa razy więcej zdrowotnych substancji niż europejskie. Czy wiesz, że to właśnie miód z Ałtaju wykorzystywany jest w farmakologii i kosmetologii? Produkuje się z niego leki, kosmetyki, a także suplementy diety.
Miody z Ałtaju
Lecznicze właściwości miodu znane są już od wieków. Wzmacnia odporność, pomaga w walce z przeziębieniem, przyśpiesza gojenie ran, działa antybakteryjnie, wpływa na metabolizm człowieka. Miód jest niezaprzeczalnie jedną z najcenniejszych substancji, uważaną za lekarstwo dla ciała i duszy. Nie bez powodu nazywany był nektarem bogów i miał im zapewnić długowieczność. Archeolodzy znajdowali go nawet w grobowcach faraonów, a co ciekawsze – produkt ten się nie psuje i nawet po tylu latach był zdatny do spożycia!
Miody z Ałtaju to wyjątkowy produkt, mający szereg dobroczynnych skutków dla organizmu. Zbierają go pszczoły na terenach, gdzie dzikość przyrody jest nienaruszona przez działalność człowieka, a rośliny rosnące na tym obszarze mają unikalne i prozdrowotne właściwości. Nie wszystkie miody i inne naturalne słodziki doczekały się własnej nazwy. Jednak wyjątkowość syberyjskich nektarów sprawiła, że miody ałtajskie są rozpoznawalne na całym świecie. Trudno jest je pomylić z innymi. Charakteryzują się niezwykłym kwiatowym aromatem, intensywnym smakiem oraz kolorem. Na rynku znaleźć można wiele syberyjskich miodów, ale bez wątpienia do najpopularniejszych należą:
- ałtajski miód gryczany,
- ałtajski miód wielokwiatowy.
Właściwości syberyjskich miodów
Syberyjskie miody pochodzące z Ałtaju mają szereg prozdrowotnych właściwości. Góry znajdujące się na tym terenie zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO, co tylko potwierdza wyjątkowość tego obszaru. Czystość powietrza i gleb, a także unikalne ałtajskie rośliny sprawiają, że miody pochodzące z tego terenu charakteryzują się wysoką zawartością witamin, mikroelementów, antyoksydantów, minerałów i enzymów. Właściwości syberyjskich miodów z Ałtaju to między innymi:
- pozytywny wpływ na układ krwionośny, oddechowy, nerwowy,
- działanie antybakteryjne,
- podniesienie odporności,
- wspieranie walki z przeziębieniem,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- przyśpieszenie gojenia się ran,
- wspieranie pracy układu pokarmowego (pomoc przy wrzodach, zgadze).
Jak spożywać ałtajskie miody?
Sposoby na spożywanie ałtajskich miodów to między innymi:
- jako zdrowy zamiennik cukru w wypiekach, napojach, posiłkach,
- bezpośrednio z łyżeczki w celu dostarczenia organizmowi witamin,
- jako substancję słodzącą do napojów,
- dodatek do dań słodkich,
- dodatek do sosów i dań mięsnych.
Miód można również nakładać na suche, spierzchnięte usta czy w formie maski na twarz.
Jak rozpoznać Ałtajskie miody?
Wybór dobrego miodu nie jest taki oczywisty. Sklepowe półki uginają się od ilości towarów, ale często próżno jest na nich szukać naturalnych i ekologicznych miodów, mających prozdrowotne właściwości. O tym, jak rozpoznać dobry miód, a w szczególności ałtajskie miody, rozmawialiśmy z pracownikiem sklepu ze zdrową żywnością Natvita:
Przede wszystkim należy kupować miody ze sprawdzonego źródła, o określonym pochodzeniu. Czytanie etykiety jest obowiązkowe! Powinniśmy wybierać miody naturalne, ponieważ sztuczne nie zawierają drogocennych i zdrowotnych wartości odżywczych. Skład ekologicznych miodów musi być wolny od cukrów, syropu glukozowo-fruktozowego, wszelkich słodzików i sztucznych barwników. Najlepiej jest kupować je bezpośrednio w pasiekach lub certyfikowanych sklepach z ekologiczną żywnością. Prawdziwy miód ma jednolitą strukturę (jednak należy pamiętać, że może ulec krystalizacji, co jest naturalnym procesem), posiada bardzo intensywny zapach, a jego smak jest pełny i długo odczuwalny, bez chemicznego posmaku. Jednymi z najbardziej charakterystycznych miodów są te pochodzące z Syberii. Ałtajskie miody są trudne do podrobienia, co wynika z unikatowych roślin występujących na tym terenie. Wprowadzenie do obrotu produktów spoza Unii Europejskiej wymaga kilkukrotnych badań, sprawdzających między innymi zawartość antybiotyków. Kupując miód ałtajski ze sprawdzonego źródła, gdzie wyraźnie jest zaznaczony jego kraj pochodzenia, możemy mieć pewność, że otrzymujemy produkt najwyższej jakości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana