Dlaczego sok z kiszonych warzyw jest dobry dla zdrowia?
Dla właściwej ochrony flory bakteryjnej jelit człowieka stosuje się probiotyki. Jednym z najlepszych i naturalnych środków są kieszonki, czyli soki z kiszonych warzyw. Jest to bogate źródło kwasu mlekowego, usuwające toksyny z organizmu i chroniące go przed zakażeniami grzybiczymi. Jakie zalety ma picie soku z kiszonych warzyw? W jaki sposób wpływa na organizm człowieka?
Przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej
Współczesne badania dowodzą, że jednym z produktów, w których znajduje się najwięcej dobrych bakterii, jest sok z kiszonych warzyw. Jest to naturalny probiotyk charakteryzujący się właściwościami prozdrowotnymi. Kiszonki są bogatym źródłem kwasu mlekowego, który powstaje w czasie fermentacji warzyw. Dzięki niemu flora bakteryjna jelit zostaje odbudowana. Dieta każdego człowieka powinna być wzbogacona sokami z kiszonych warzyw. Zawarte w nich substancje wspomagają przemianę materii i trawienie.
Sok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność, z ogórków łagodzi ataki migreny, a z kiszonych buraków redukuje stres i wspomaga pracę serca. Ponadto, soki z kiszonych warzyw przywracają równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Uważa się, że niektóre z nich mają także właściwości antynowotworowe.
Pozostałe właściwości kiszonek
– Wskazując właściwości prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, nie sposób pominąć leczniczych funkcji ekologicznych produktów. Badania wykazują, że sok z ekologicznej kiszonej kapusty zawiera duże ilości kwasów fenolowych i flawonoidów. Sok z ekologicznych kiszonych buraków natomiast ma właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne – informuje jeden z pracowników firmy Zakiszony.
Ważną kwestią podczas wyboru soków jest posiadanie informacji na temat metod kiszenia. Należy wybierać wyłącznie produkty tłoczone, a nie wytwarzane z koncentratu. Niektóre etykiety zawierają również informacje o tym, że produkt został wytworzony z kwaszonych warzyw. Oznacza to, że na jednym z etapów produkcji użyto kwasu octowego, który nie wnosi zbyt wielu pożytecznych substancji do diety.
Jakie warzywa i owoce można kisić?
Kiszenie tak naprawdę daje duże pole do popisu. Fermentacji można poddawać praktycznie wszystkie owoce i warzywa. Najpopularniejsze z nich wykorzystywane do produkcji kiszonek to:
- kapusta,
- ogórki,
- buraki,
- pomidory,
- kalafior,
- marchew,
- cukinia,
- śliwki,
- truskawki,
- rabarbar.
Oczywiście lista ta jest o wiele dłuższa. Do kiszenia należy wybierać owoce i warzywa z dużą zawartością cukru i wody. Chociaż kisić można prawie wszystkie warzyw i owoce, najlepiej jest wybierać te twardsze. Fermentacja to bowiem proces, który zmiękcza owoce i warzywa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana