Artykuł sponsorowany

Dlaczego sok z kiszonych warzyw jest dobry dla zdrowia?

Dlaczego sok z kiszonych warzyw jest dobry dla zdrowia?

Dla właściwej ochrony flory bakteryjnej jelit człowieka stosuje się probiotyki. Jednym z najlepszych i naturalnych środków są kieszonki, czyli soki z kiszonych warzyw. Jest to bogate źródło kwasu mlekowego, usuwające toksyny z organizmu i chroniące go przed zakażeniami grzybiczymi. Jakie zalety ma picie soku z kiszonych warzyw? W jaki sposób wpływa na organizm człowieka? 

Przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej

Współczesne badania dowodzą, że jednym z produktów, w których znajduje się najwięcej dobrych bakterii, jest sok z kiszonych warzyw. Jest to naturalny probiotyk charakteryzujący się właściwościami prozdrowotnymi. Kiszonki są bogatym źródłem kwasu mlekowego, który powstaje w czasie fermentacji warzyw. Dzięki niemu flora bakteryjna jelit zostaje odbudowana. Dieta każdego człowieka powinna być wzbogacona sokami z kiszonych warzyw. Zawarte w nich substancje wspomagają przemianę materii i trawienie. 

Sok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność, z ogórków łagodzi ataki migreny, a z kiszonych buraków redukuje stres i wspomaga pracę serca. Ponadto, soki z kiszonych warzyw przywracają równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Uważa się, że niektóre z nich mają także właściwości antynowotworowe. 

Pozostałe właściwości kiszonek

– Wskazując właściwości prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, nie sposób pominąć leczniczych funkcji ekologicznych produktów. Badania wykazują, że sok z ekologicznej kiszonej kapusty zawiera duże ilości kwasów fenolowych i flawonoidów. Sok z ekologicznych kiszonych buraków natomiast ma właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne – informuje jeden z pracowników firmy Zakiszony.

Ważną kwestią podczas wyboru soków jest posiadanie informacji na temat metod kiszenia. Należy wybierać wyłącznie produkty tłoczone, a nie wytwarzane z koncentratu. Niektóre etykiety zawierają również informacje o tym, że produkt został wytworzony z kwaszonych warzyw. Oznacza to, że na jednym z etapów produkcji użyto kwasu octowego, który nie wnosi zbyt wielu pożytecznych substancji do diety.

Jakie warzywa i owoce można kisić? 

Kiszenie tak naprawdę daje duże pole do popisu. Fermentacji można poddawać praktycznie wszystkie owoce i warzywa. Najpopularniejsze z nich wykorzystywane do produkcji kiszonek to:

  • kapusta,
  • ogórki,
  • buraki,
  • pomidory,
  • kalafior,
  • marchew,
  • cukinia,
  • śliwki,
  • truskawki, 
  • rabarbar.

Oczywiście lista ta jest o wiele dłuższa. Do kiszenia należy wybierać owoce i warzywa z dużą zawartością cukru i wody. Chociaż kisić można prawie wszystkie warzyw i owoce, najlepiej jest wybierać te twardsze. Fermentacja to bowiem proces, który zmiękcza owoce i warzywa.   

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.