Dlaczego przeprowadzamy badania na pozostałości po pestycydach?
Pestycydy w rolnictwie służą, przede wszystkim, ochronie upraw przed szkodnikami. Mimo wielu swoich zalet, stosowane w niewłaściwy czy nadmierny sposób, mogą nieść za sobą poważne zagrożenia. Jakie ryzyko niesie ich nadmierna ilość na produktach spożywczych i kogo ono dotyczy? W jakim celu wykonuje się badania na pozostałości po pestycydach i dlaczego jest to tak istotne? Odpowiadamy w artykule.
Czym są pestycydy i w jakim celu się je stosuje?
Głównym zadaniem pestycydów jest uniemożliwienie czynnikom zewnętrznym, jakimi są właśnie niepożądane organizmy, zainfekowania i zniszczenia roślin. Stanowią zatem ochronę plonów rolnych przed szkodnikami oraz możliwymi chorobami. Warto również wspomnieć, że pestycydy, nie dotyczą jedynie upraw, takich jak warzywa. Są one również stosowane w celu zabezpieczenia np. lasów.
Pestycydy funkcjonują też jako środki ochrony roślin, zwłaszcza w nazewnictwie międzynarodowym. Musimy pamiętać, że powinny być zawsze użytkowane we właściwy sposób, czyli przez specjalistów i z zastosowaniem odpowiednich środków ostrożności. Na ich niepożądane działanie narażone są osoby aplikujące je na uprawy rolne, ale także, w przypadku, gdy doszłoby do wystąpienia nadmiernych ilości pestycydów na produktach, również konsumenci. Dlatego tak ważne jest, aby stosować się do wszystkich zaleceń producentów oraz zawsze przestrzegać norm prawnych
– wyjaśnia ekspert z Gospodarstwa Rolnego Stanisław Kuduk.
W jaki sposób i dlaczego robi się badania na pozostałości pestycydów?
Niektóre rodzaje pestycydów są szczególnie niebezpieczne dla człowieka. Spożyte w nadmiarze, mogą prowadzić do utraty zdrowia, a nawet życia. Poza nami - ludźmi, mogą narazić na szkody także środowisko naturalne, jak i inne organizmy. Dlatego też zostały ustalone odpowiednie normy w tym zakresie. Ilość pozostałości po pestycydach na produktach rolnych, regulują rozporządzenia Parlamentu Europejskiego - w sprawie maksymalnej dopuszczalnej ilości pozostałości po pestycydach w produktach spożywczych oraz procedury dotyczące bezpieczeństwa żywności.
Podsumowując, badania na pozostałości po pestycydach są wykonywane przede wszystkim w celu wykluczenia nadmiernej ich ilości, która mogłaby zagrażać konsumentom. Podczas produkcji warzyw niezwykle ważne jest nieprzekraczanie najwyższej dopuszczonej normy prawnej. Zaniechanie badań mogłoby narazić setki czy tysiące osób spożywających produkty od danego producenta. Dlatego tak istotne jest przestrzeganie przez dane gospodarstwo rolne przepisów oraz stosowanie nowoczesnych metod, przyjaznych środowisku i bezpiecznych człowiekowi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana