Dlaczego młóto browarniane to świetny dodatek paszowy dla bydła hodowlanego?
Historia młóta browarnianego jako paszy dla bydła hodowlanego jest krótka, dopiero niedawno odkryto jego wyjątkowe właściwości. Od tego czasu jest chętnie wykorzystywane jako dodatek wzbogacający dietę krów mlecznych i bydła opasowego. Wpływ na to ma wysoka zawartość witamin i składników odżywczych, głównie białka pokarmowego. Jakie pozytywne efekty daje dieta wzbogacona młótem browarnianym?
Młóto browarniane w diecie bydła hodowlanego
Młóto browarniane charakteryzuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka pokarmowego, którego spora część dodatkowo jest nierozkładalna w żwaczu, to świadczy o jego przydatności w żywieniu bydła. Duże znaczenie ma zwłaszcza w diecie krów mlecznych, ponieważ dzięki dodaniu młóta do paszy zwiększa się jakość i ilość pozyskiwanego mleka. Młóto browarniane występuje w różnych formach: świeżej, mokrej lub suszonej masy, granulatu i kiszonki. W zależności od rodzaju może mieć różną zawartość białka, od 6% w formie mokrej, do 27% w formie suchej. Jego istotną cechą jest stosunkowo niska cena, korzystna zwłaszcza w produkcji mleka.
Wzbogacenie diety krów mlecznych o młóto browarniane należy odpowiednio zaplanować. Najlepsze efekty daje stosowanie go na początku i w czasie trwania laktacji w dawkach od 6 do 8 kg na sztukę dziennie. Wysłodziny warto podawać łącznie z kiszonką z traw i kukurydzy. Należy mieć na uwadze również, że przekroczenie zalecanej dawki może wywoływać biegunki, a w dłuższej perspektywie prowadzić do zmniejszenia ilości tłuszczu w mleku oraz trudności z rozrodem.
Młóto browarniane, co oprócz białka?
Świeże wysłodziny są trudne w przechowywaniu, ponieważ zawierają dużą ilość wody. Powszechnie są więc poddawane kiszeniu w rękawach foliowych lub pryzmach. Kiszone młóto browarniane to pasza treściwa bogata w białko, której wartość pokarmowa suchej masy została oceniona na 0,66 JPŻ, 189 BTJN i 163 BTJE. Jednak białko to nie jedyny cenny składnik wysłodzin. Taka kiszonka składa się z około 25% suchej masy, 23% białka ogólnego, 21,1% włókna surowego, 13% tłuszczu i 4,1% składników popielnych. Dostarcza również witaminy A, E oraz z grupy B. Bogata jest w aminokwasy, cukry strukturalne oraz związki fosforu i wapnia.
Młóto browarniane to produkt odpadowy powstający podczas produkcji piwa, można więc pozyskać je od browarów działających w kraju. Największe przedsiębiorstwa, które produkują również najwięcej młóta, najczęściej nie sprzedają go jednak bezpośrednio do indywidualnych gospodarstw. W takim wypadku warto zwrócić się do dystrybutorów, którzy w hurtowych ilościach okupują wysłodziny od browarów, a następnie wyposażają w nie zainteresowanych hodowców. Jednym z takich podmiotów jest przedsiębiorstwo Domino, dystrybutor młóta browarnianego z Żywca.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana