Artykuł sponsorowany

Dlaczego młóto browarniane to świetny dodatek paszowy dla bydła hodowlanego?

Dlaczego młóto browarniane to świetny dodatek paszowy dla bydła hodowlanego?

Historia młóta browarnianego jako paszy dla bydła hodowlanego jest krótka, dopiero niedawno odkryto jego wyjątkowe właściwości. Od tego czasu jest chętnie wykorzystywane jako dodatek wzbogacający dietę krów mlecznych i bydła opasowego. Wpływ na to ma wysoka zawartość witamin i składników odżywczych, głównie białka pokarmowego. Jakie pozytywne efekty daje dieta wzbogacona młótem browarnianym?

Młóto browarniane w diecie bydła hodowlanego

Młóto browarniane charakteryzuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka pokarmowego, którego spora część dodatkowo jest nierozkładalna w żwaczu, to świadczy o jego przydatności w żywieniu bydła. Duże znaczenie ma zwłaszcza w diecie krów mlecznych, ponieważ dzięki dodaniu młóta do paszy zwiększa się jakość i ilość pozyskiwanego mleka. Młóto browarniane występuje w różnych formach: świeżej, mokrej lub suszonej masy, granulatu i kiszonki. W zależności od rodzaju może mieć różną zawartość białka, od 6% w formie mokrej, do 27% w formie suchej. Jego istotną cechą jest stosunkowo niska cena, korzystna zwłaszcza w produkcji mleka.

Wzbogacenie diety krów mlecznych o młóto browarniane należy odpowiednio zaplanować. Najlepsze efekty daje stosowanie go na początku i w czasie trwania laktacji w dawkach od 6 do 8 kg na sztukę dziennie. Wysłodziny warto podawać łącznie z kiszonką z traw i kukurydzy. Należy mieć na uwadze również, że przekroczenie zalecanej dawki może wywoływać biegunki, a w dłuższej perspektywie prowadzić do zmniejszenia ilości tłuszczu w mleku oraz trudności z rozrodem.

Młóto browarniane, co oprócz białka?

Świeże wysłodziny są trudne w przechowywaniu, ponieważ zawierają dużą ilość wody. Powszechnie są więc poddawane kiszeniu w rękawach foliowych lub pryzmach. Kiszone młóto browarniane to pasza treściwa bogata w białko, której wartość pokarmowa suchej masy została oceniona na 0,66 JPŻ, 189 BTJN i 163 BTJE. Jednak białko to nie jedyny cenny składnik wysłodzin. Taka kiszonka składa się z około 25% suchej masy, 23% białka ogólnego, 21,1% włókna surowego, 13% tłuszczu i 4,1% składników popielnych. Dostarcza również witaminy A, E oraz z grupy B. Bogata jest w aminokwasy, cukry strukturalne oraz związki fosforu i wapnia.

Młóto browarniane to produkt odpadowy powstający podczas produkcji piwa, można więc pozyskać je od browarów działających w kraju. Największe przedsiębiorstwa, które produkują również najwięcej młóta, najczęściej nie sprzedają go jednak bezpośrednio do indywidualnych gospodarstw. W takim wypadku warto zwrócić się do dystrybutorów, którzy w hurtowych ilościach okupują wysłodziny od browarów, a następnie wyposażają w nie zainteresowanych hodowców. Jednym z takich podmiotów jest przedsiębiorstwo Domino, dystrybutor młóta browarnianego z Żywca.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.