Artykuł sponsorowany

Czynniki szkodliwe w środowisku pracy

Czynniki szkodliwe w środowisku pracy

Czynniki szkodliwe występujące w miejscu pracy to takie, których wpływ może wywoływać schorzenia lub choroby zawodowe. Każdy zakład pracy jest zobowiązany do zidentyfikowania takich zagrożeń, zmierzenia ich intensywności, a także wprowadzenia określonych procedur mających na celu ochronę pracowników przed byciem narażonym na ich oddziaływanie. Zwykle analizą czynników szkodliwych zajmuje się inspektor BHP.

Czym są czynniki szkodliwe w miejscu pracy

Są to wszelkie czynniki o negatywnym wpływie na zdrowie, na których oddziaływanie pracownik jest narażony podczas wykonywania obowiązków zawodowych. Mogą być obecne stale lub okresowo w miejscu pracy. Jak wyjaśnia specjalista z Laboratorium Badań i Ekspertyz SBB, o szkodliwym wpływie mówimy wtedy, gdy wartość danego czynnika przekracza dopuszczalne normy. Normy te są ustanowione dla:

- najwyższego dopuszczalnego stężenia,

- najwyższego dopuszczalnego stężenia chwilowego,

- najwyższego dopuszczalnego stężenia pułapowego,

- najwyższego dopuszczalnego natężenia fizycznego czynnika szkodliwego.

Wartości dopuszczalnych stężeń są określone przepisami Bezpieczeństwa i Higieny Pracy. Pracodawca przed rozpoczęciem wdrożenia danego procesu technologicznego jest zobowiązany do zbadania jego wpływu na zdrowie przyszłych pracowników. Pierwsze pomiary należy wykonać nie później niż 30 dni przed rozpoczęciem używania maszyn, urządzeń lub obiektów. W przypadku, gdy stężenie czynników szkodliwych w miejscu pracy przekracza dopuszczalne normy, obowiązkiem pracodawcy jest udostępnienie osobom zatrudnionym odpowiedniego sprzętu ochronnego. Przykładowo: jeśli pracownik jest narażony na zbyt wysoki poziom hałasu, pracodawca musi wyposażyć go w chroniące słuch słuchawki tłumiące.

Podział szkodliwych czynników w miejscu pracy

Czynniki szkodliwe mogą przybierać różnorodne formy. Część z nich można łatwo zaobserwować lub odczuć - na przykład hałas czy obecność pyłów, inne są mniej oczywiste – stwierdzenie obecności szkodliwych oparów czy promieniowania wymaga zastosowania aparatury badawczej.

Podstawowy podział rozróżnia szkodliwe czynniki na chemiczne, fizyczne i biologiczne. Te o charakterze chemicznym stanowią największą grupę zagrożeń. Najczęściej są to gazy, dymy i opary, które przedostają się do organizmu przez drogi oddechowe, ale mogą też wpływać drażniąco na skórę i błony śluzowe.

Kolejną grupą są czynniki fizyczne, do których przede wszystkim zalicza się zbyt wysoka lub niską temperaturę, niekorzystny dla człowieka mikroklimat, hałas oraz drgania mechaniczne. Ostatnim typem są czynniki biologiczne. Są to przede wszystkim bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby.

Jeśli w miejscu pracy natężenie szkodliwych czynników przekracza ustalone normy, pracodawca, zwykle za pośrednictwem inspektora BHP ma obowiązek wdrożyć odpowiednie procedury chroniące zdrowie pracowników. W przeciwnym razie grożą mu kary urzędowe oraz możliwość ubiegania się przez pracowników o odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.