Czym się różnią linie technologiczne stosowane na statkach morskich, od tych wykorzystywanych na lądzie?
Przetwórstwo rybne to ważna gałąź przemysłu spożywczego, odpowiedzialna za dostarczanie szerokiego zakresu produktów na rynek. Co ciekawe, proces produkcji wyrobów rybnych może odbywać się zarówno w przetwórniach lądowych, jak i na specjalnych statkach dalekomorskich, nazywanych trawlerami. W obu przypadkach konieczne jest zastosowanie odpowiednich linii technologicznych, które jednak różnią się między sobą.
Przetwórstwo morskie i lądowe – co je różni?
Choć zarówno na trawlerach, jak i na zlokalizowane na lądzie zakłady produkcyjne mówi się przetwórnie, to w rzeczywistości nie pełnią one zazwyczaj tych samych funkcji. Linie przetwórcze na trawlerach przeznaczone są przede wszystkim do wstępnej obróbki świeżo złowionych ryb oraz ich sortowania pod względem wielkości. Ma to na celu złowione ryby do dalszej obróbki już po dostarczeniu na ląd.
Lądowe przetwórnie mają znacznie szerszy zakres działania. Tutaj dostarczane ze statków ryby są dokładniej sortowanie i w odpowiedni sposób przetwarzane – produkuje się z nich między innymi filety, tuszki, konserwy, gotowe dania etc. Wszystko to wymaga odpowiedniego sprzętu, który na trawlerach zazwyczaj nie występuje.
Jakie sprzęty są stosowane w przetwórniach?
Linie technologiczne stosowane w przetwórniach morskich różnią się o tych lądowych przede wszystkim pod względem ilości stosowanych maszyn. W przetwórniach morskich stosuje się różnego rodzaju przenośniki taśmowe, płuczki oraz sortownice. Ważne jest również wyposażenie umożliwiające mrożenie ryb w celu przetransportowania do przetwórni lądowych lub hurtowni bez utraty świeżości.
W skład linii przetwórni lądowej wchodzą z kolei urządzenia takie jak:
Defrostery – używanego do szybkiego rozmrażania zamrożonego surowca
Patroszarki – ich zadaniem jest usuwanie organów wewnętrznych, a niekiedy też odzyskiwanie ikry
Linie obróbki filetów – używane do szeregu zadań, takich jak filetowanie czy odgławianie
Transportery z podświetleniem – stosowane do kontroli jakości gotowych filetów
Szeroki wybór wszystkich wymienionych maszyn znajdziemy w ofercie firmy Eco-Constructions.
W jakich warunkach pracują linie technologiczne?
Kolejną różnicą między linia technologicznymi na statkach morskich i w lądowych przetwórniach są odmienne warunki pracy urządzeń. Na statkach panuje zazwyczaj niższa temperatura, dlatego urządzenia takie jak przenośniki taśmowe, zawierające elementy z tworzyw sztucznych, muszą być do tych temperatur dostosowane. Do tego dochodzi zasolenie, które może negatywnie wpływać na konstrukcję maszyn przetwórczych – w przypadku linii w przetwórniach lądowych problem ten jest mniej znaczący.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana