Artykuł sponsorowany

Czym jest i czemu służy termizacja mleka?

Czym jest i czemu służy termizacja mleka?

Termizacja mleka to jedna z metod obróbki tej substancji, którą przeprowadza się jeszcze przed pasteryzacją. Warto ją wdrażać dla zachowania odpowiednich właściwości oraz w celu optymalnego przygotowania produktu do dalszych czynności na poziomie przetwarzania. Na czym dokładnie polega proces termizacji i dlaczego jego stosowanie jest tak korzystne?

Czym jest termizacja?

Termizacja mleka to, innymi słowy, jego obróbka cieplna. Proces ten jest dość łagodny i jednostajny, ponieważ substancja ogrzewana jest stopniowo, a zakres wykorzystywanych temperatur wynosi 55 – 68°C. Ogólnie rzecz biorąc, taka obróbka może przypominać nieco pasteryzację, z tym, że termizację przeprowadza się w nieco niższych temperaturach.

Przez około 15 sekund (maksymalnie 30 sekund) utrzymuje się wartość 63 65°C, po czym następuje natychmiastowe ochłodzenie. Taka metoda w zupełności wystarcza do tego, by wydłużyć okres przydatności produktu do spożycia, a jednocześnie nie wpływa na zmianę struktury mleka oraz na zawartość cennych kultur bakterii. Te odpowiadają bowiem m.in. za smak i właściwości substancji. Bardzo ważne jest to, by dla utrzymania mikrobiologicznej jakości mleka, schłodzić je i przechowywać w temperaturze 4 – 7 ºC.

Po co przeprowadza się termizację mleka?

Głównym celem termizacji mleka jest pozbycie się z jego składu szkodliwych mikroorganizmów. Chodzi zatem o zredukowanie jego flory bakteryjnej, a zwłaszcza bakterii psychrofilnych.

Proces ten przeprowadza się po to, by zachować świeżość mleka do momentu pasteryzacji lub produkcji sera, przy minimalnej ingerencji w skład i smak. Warto wiedzieć, że termizacja mleka, a następnie schłodzenie i przechowywanie w optymalnej temperaturze (około 7 °C) wydłuża świeżość surowego mleka o 2472 godziny. Trzeba jednak mieć na uwadze, że ten okres ten jest orientacyjny i może ulec skróceniu.

Dużo zależy bowiem od czasu, który minął od udoju, od jakości mikrobiologicznej mleka jeszcze przed przeprowadzeniem termizacji, a także od tego, czy mleko nie zostało skażone drobnoustrojami już po niej – tłumaczy ekspert z firmy Justest specjalizującej się w dostarczaniu rozwiązań dla producentów mleka.

Wspomniana metoda służy nie tylko konsumentom, ale również producentom – ułatwiając im sprawne planowanie procesu produkcyjnego. Nie zawsze od razu po otrzymaniu świeżego mleka można rozpocząć produkcję sera. Dotyczy to zwłaszcza małych zakładów mleczarskich. Termizacja sprawdza się także w sytuacji, gdy chce się unikać pasteryzacji.

Zastosowanie mleka termizowanego

Mleko poddane procesowi termizacji cechuje się wyjątkowo intensywnym smakiem, a zarazem ma doskonały skład, ponieważ metoda ta nie zaburza działania podpuszczki.

Tak przygotowaną substancję można spożywać samodzielnie lub zastosować do produkcji sera. Wyroby tego typu rozwijają często bardziej intensywny profil smakowy w porównaniu z serami pochodzącymi z mleka pasteryzowanego.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.