Artykuł sponsorowany

Czym charakteryzują się sery podpuszczkowe?

Czym charakteryzują się sery podpuszczkowe?

Sery wytwarzane są za pomocą różnych technologii produkcyjnych. Jednym z ich rodzajów są towary powstające poprzez działanie tak zwanej podpuszczki. Jest to najliczniejsza i najbardziej złożona grupa serów. Jak dokładnie powstają tego typu produkty i czym charakteryzują się poszczególne rodzaje serów podpuszczkowych? Każdy miłośnik ich wyjątkowego smaku powinien znać odpowiedzi na te pytania.

Kilka słów o podpuszczce

Aby uzyskać ser, należy zastosować składnik powodujący ścięcie mleka. W tym przypadku jest to tak zwana podpuszczka, która kiedyś była wyciągiem z żołądków, na przykład młodych cieląt. Dzięki niej białko mogło się ścinać, co rozpoczynało proces produkcji sera. Obecnie podpuszczkę uzyskuje się za pomocą szczepów bakterii, które podczas fermentacji wytwarzają chymozynę odpowiedzialną za powstawanie skrzepu.

Rodzaje serów

Jak już wspomniano, wyroby podpuszczkowe są najliczniejszą grupą serów. Można je podzielić na kilka rodzajów, które różnią się między sobą metodą obróbki skrzepu oraz czasem dojrzewania. Dwa główne typy produktów to sery miękkie oraz twarde. Do miękkich serów podpuszczkowych zalicza się:

  • sery pleśniowe, w tym brie, camembert, roquefort,
  • sery maziowe, w tym ser limburski,
  • sery pomazankowe, w tym bryndza.

Twarde sery podpuszczkowe obejmują natomiast:

  • typ szwajcarski charakteryzujący się delikatnym, słodkim smakiem, w tym ementaler,
  • typ włoski o pikantnym smaku, w tym parmezan,
  • typ angielski – ostry i lekko kwaśny, w tym cheddar,
  • typ bałkański charakteryzujący się łagodnością, w tym mozzarella i oscypek,
  • typ holenderski – lekko kwaskowaty, w tym gouda, ser edamski, podlaski i zamojski,
  • typ szwajcarsko-holenderski o ostrym smaku, w tym ser tylżycki,
  • sery topione.

Jedną z firm specjalizujących się w produkcji różnych rodzajów serów podpuszczkowych jest przetwórstwo mleka Jadwigi i Ryszarda Smoleniów. Gospodarstwo oferuje naturalne i zdrowe produkty najwyższej jakości.

Charakterystyka serów podpuszczkowych

Sery podpuszczkowe można spożywać jako świeże produkty lub po długim okresie dojrzewania. Ich przechowywanie wpływa na wzbogacanie smaku i aromatu wyrobów. Świeży ser charakteryzuje się białą barwą oraz słodkim posmakiem. Nie ma także tak zwanych oczkowań, które powstają po upływie około czternastu dni przechowywania. Produkt dojrzewający w różnorodnych warunkach zaczyna zmieniać smak, aromat oraz konsystencję, a jego kolor staje się żółty. Stąd też bierze się bogata oferta serów dojrzewających.

Produkty przechowywane przez dłuższy czas charakteryzują się ponadto większą trwałością niż wyroby świeże. Dlatego też są one częściej wybierane przez konsumentów, jednak nie oznacza to, że sery mniej trwałe ustępują im pod względem walorów smakowych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.