Czym charakteryzują się sery podpuszczkowe?
Sery wytwarzane są za pomocą różnych technologii produkcyjnych. Jednym z ich rodzajów są towary powstające poprzez działanie tak zwanej podpuszczki. Jest to najliczniejsza i najbardziej złożona grupa serów. Jak dokładnie powstają tego typu produkty i czym charakteryzują się poszczególne rodzaje serów podpuszczkowych? Każdy miłośnik ich wyjątkowego smaku powinien znać odpowiedzi na te pytania.
Kilka słów o podpuszczce
Aby uzyskać ser, należy zastosować składnik powodujący ścięcie mleka. W tym przypadku jest to tak zwana podpuszczka, która kiedyś była wyciągiem z żołądków, na przykład młodych cieląt. Dzięki niej białko mogło się ścinać, co rozpoczynało proces produkcji sera. Obecnie podpuszczkę uzyskuje się za pomocą szczepów bakterii, które podczas fermentacji wytwarzają chymozynę odpowiedzialną za powstawanie skrzepu.
Rodzaje serów
Jak już wspomniano, wyroby podpuszczkowe są najliczniejszą grupą serów. Można je podzielić na kilka rodzajów, które różnią się między sobą metodą obróbki skrzepu oraz czasem dojrzewania. Dwa główne typy produktów to sery miękkie oraz twarde. Do miękkich serów podpuszczkowych zalicza się:
- sery pleśniowe, w tym brie, camembert, roquefort,
- sery maziowe, w tym ser limburski,
- sery pomazankowe, w tym bryndza.
Twarde sery podpuszczkowe obejmują natomiast:
- typ szwajcarski charakteryzujący się delikatnym, słodkim smakiem, w tym ementaler,
- typ włoski o pikantnym smaku, w tym parmezan,
- typ angielski – ostry i lekko kwaśny, w tym cheddar,
- typ bałkański charakteryzujący się łagodnością, w tym mozzarella i oscypek,
- typ holenderski – lekko kwaskowaty, w tym gouda, ser edamski, podlaski i zamojski,
- typ szwajcarsko-holenderski o ostrym smaku, w tym ser tylżycki,
- sery topione.
Jedną z firm specjalizujących się w produkcji różnych rodzajów serów podpuszczkowych jest przetwórstwo mleka Jadwigi i Ryszarda Smoleniów. Gospodarstwo oferuje naturalne i zdrowe produkty najwyższej jakości.
Charakterystyka serów podpuszczkowych
Sery podpuszczkowe można spożywać jako świeże produkty lub po długim okresie dojrzewania. Ich przechowywanie wpływa na wzbogacanie smaku i aromatu wyrobów. Świeży ser charakteryzuje się białą barwą oraz słodkim posmakiem. Nie ma także tak zwanych oczkowań, które powstają po upływie około czternastu dni przechowywania. Produkt dojrzewający w różnorodnych warunkach zaczyna zmieniać smak, aromat oraz konsystencję, a jego kolor staje się żółty. Stąd też bierze się bogata oferta serów dojrzewających.
Produkty przechowywane przez dłuższy czas charakteryzują się ponadto większą trwałością niż wyroby świeże. Dlatego też są one częściej wybierane przez konsumentów, jednak nie oznacza to, że sery mniej trwałe ustępują im pod względem walorów smakowych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana