Czy zawsze warto zorganizować stypę?
Stypa, nazywana także konsolacją, to zwyczaj głęboko zakorzeniony w polskiej tradycji związanej z pochówkiem zmarłych. Czym jest stypa, na czym polega i czy zawsze warto ją organizować? Odpowiedzi na te pytanie może być indywidualna i zależy od bliskich zmarłego oraz preferencji kulturowych.
Czym jest stypa i czemu się ją organizuje?
Stypa jest rodzajem poczęstunku po pogrzebie, którego organizatorem są najczęściej najbliżsi zmarłego. Tradycja ta wywodzi się ze starożytności i ma głównie charakter uczty, podczas której rodzina, przyjaciele i inne osoby związane ze zmarłych mają czas, by wspominać zmarłego. Bardzo często jest to również moment, w którymi bliscy zmarłego mają okazję spotkać się po wielu latach.
Stypa posiada też podteksty duchowe. Może działać jako wspólny czas żalu i wsparcia w trudnym dla nas okresie, umożliwiając bliskiej rodzinie skupienie się na pojedynczej osobie wraz z wsparciem od grupy ludzi przeżywających podobne doświadczenia.
Czy zawsze warto zdecydować się na organizację stypy?
Tak naprawdę nie ma jednej, dobrej odpowiedzi na pytanie czy warto zorganizować stypę. W każdym przypadku należy indywidualne rozważyć znaczenie i wpływ ceremonii stypy na uczestników pogrzebu - decyzje tej nie należy uzależniać jedynie od tradycji. Bliscy powinni podjąć właściwą dla siebie decyzję uwzględniając preferencje duchowe oraz potrzeby emocjonalne – zmuszanie się do zadośćuczynienia obyczajowi może być nadmiernym wysiłkiem dla osób pogrążonych w żałobie i tylko pogłębić ich ból. Z drugiej strony warto wiedzieć, że w dzisiejszych czasach coraz rzadziej stypy pod postacią uroczystego obiadu urządza się w domu – chętniej wybierane są spotkania w restauracjach. To bardzo duże ułatwienie, szczególnie, że do zorganizowania uroczystości można zatrudnić zakład zajmujący się całym pogrzebem. Taką usługę znajdziemy między innymi w ofercie zakładu pogrzebowego Gloria.
Jak wygląda stypa?
Stypa odbywa się zazwyczaj od razu po zakończeniu ceremonii pogrzebowej na cmentarzu. Rodzina zmarłej osoby zaprasza część zaproszonych żałobników na poczęstunek i udają się oni wspólnie do domu lub – co jest coraz powszechniej praktykowanym zwyczajem - do restauracji. Na stypie zwykle podawany jest obiad, ewentualnie jakieś ciasto, kawa, herbata, rzadziej pije się alkohol.
Stypa wbrew skojarzeniom nie musi być utrzymana w smutnym tonie, w rozpaczy i milczeniu. Bardzo często jest to spotkanie bliskich osób, gdzie pełno jest uśmiechu, zrozumienia, dobrych wspomnień o zmarłym. Zazwyczaj stypa trwa krótko, jednak jeśli nie jest organizowana w lokalu, nie musimy określać jej granic czasowych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana