Czy warto zostać dietetykiem?
W dzisiejszych czasach można odnieść wrażenie, że coraz częściej potrzebujemy profesjonalnych porad od osób, które zawodowo zajmują się różnymi aspektami życia. Trener personalny od treningu siłowego lub biegowego, doradca ślubny, coach biznesu… Do tego grona zalicza się również dietetyk, który pomoże nam w prawidłowym odżywianiu i osiągnięciu założonych celów. Jak to wygląda od strony takiego specjalisty? Czy warto zostać dietetykiem? Gdzie szukać pracy po ukończeniu studiów? Przyjrzyjmy się bliżej owym zagadnieniom.
Czym zajmuje się dietetyk?
W Polsce istnieje dużo uczelni, które oferują studia na kierunku Dietetyka, zarówno dziennych, jak i zaocznych. Po ich ukończeniu absolwenci są bogatsi o wiedzę na temat żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Mogą planować racjonalne żywienie dla różnych osób, oceniać ich sposób odżywiania, rozpoznawać niedożywianie, zapobiegać chorobom żywieniowo-zależnym, oceniać wzajemny wpływ farmakoterapii i żywienia oraz wpływ chorób na stan odżywienia, a także umieć kontrolować jakość produktów żywnościowych i warunki ich przechowywania. Jak widać dietetyk to nie tylko osoba, która „rozpisuje dietę”, dzięki czemu odchudza lub pomaga ludziom przybrać na masie. To osoba, która poprzez wskazanie na nieprawidłowości w sposobie odżywiania potrafi ludzi uleczyć – poprawić ich samopoczucie, a nawet zwalczać niektóre groźne choroby związane z codzienną dietą. Można powiedzieć, że to „psycholog żywienia” – dzięki znajomości nawyków pacjentów związanych z przyjmowaniem posiłków, chorób lub dolegliwości, rodzaju pracy oraz częstotliwości aktywności fizycznej, jest w stanie dostosować dietę do indywidualnych potrzeb, zarówno dla sportowców, jak i osób pracujących przed komputerem. Ponadto zna mechanizmy wielu jednostek chorobowych oraz sposoby ich leczenia. To w głównej mierze od niej zależy, czy dany sposób w interakcji z przyjmowanymi lekami nie zaszkodzi pacjentowi.Gdzie pracuje dietetyk?
Zapotrzebowanie na usługi dietetyka są cały czas bardzo duże. Kierunek ten stał się popularny na uczelniach, a prywatnych działalności związanych z dietetyką wciąż przybywa. Oprócz pracy na własny rachunek dietetyk może pracować w szpitalu, przedszkolu, klubie sportowym, firmie cateringowej, przeprowadzać wykłady, szkolenia itp. Możliwości jest dużo, ważne, aby lubić to, co się robi, nie bać się kontaktu z ludźmi i umieć im w prosty i przejrzysty sposób wyjaśnić, na czym polega prawidłowe odżywianie, ponieważ wbrew pozorom dieta nie jest równoznaczna z restrykcyjnym odchudzaniem – wyjaśnia rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana