Czy każde opakowanie foliowe nadaje się do kontaktu z żywnością?
Aby materiał mógł zostać dopuszczony do kontaktu z żywnością, musi przejść odpowiednie badania. Na straży bezpieczeństwa stoi Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Do pakowania jedzenia służą między innymi różnego rodzaju folie. Aby mogły zostać dopuszczone do eksploatacji, muszą spełniać pewne normy. Które opakowania foliowe mogą mieć kontakt z żywnością? O tym poniżej.
Substancje dozwolone do kontaktu z żywnością
Wybierając materiał przeznaczony do pakowania żywności, należy przede wszystkim dowiedzieć się, czy zawarte w nim substancje nie będą przenikały do jedzenia. Niektóre związki obecne w opakowaniach mogą nie tylko zmieniać smak i jakość potraw, ale przede wszystkim szkodzić zdrowiu. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przed dopuszczeniem materiałów do eksploatacji dokładnie bada ich skład. Według przepisów w opakowaniach mogą znajdować się we właściwych ilościach następujące substancje:
- mikotoksyny,
- metale,
- dioksyny i polichlorowane bifenyle,
- policykliczne węglowodory aromatyczne,
- melamine,
- kwas erukowy.
Jeśli najwyższy dopuszczalny poziom wymienionych wyżej związków zostanie przekroczony, produkt nie zostanie dopuszczony do kontaktu z żywnością. Dotyczy to zarówno opakowań foliowych, jak i plastikowych czy tekturowych. Zanim substancja znajdzie się w wykazie, poddaje się ją ocenie ryzyka stosowania.
Czy folie spożywcze są bezpieczne dla zdrowia?
Opakowania foliowe są powszechnie stosowane, nie tylko jako materiał do pakowania żywności. Najwięcej wątpliwości budzą one jednak wtedy, gdy przechowuje i transportuje się w nich jedzenie. Wiele osób zastanawia się, czy folie spożywcze nie szkodzą zdrowiu.
Jak informują pracownicy firmy Zgrzewanie z folii z Wrocławia, opakowania dopuszczone przez Komisję Europejską do kontaktu z żywnością nie zawierają substancji niedozwolonych, które mogłyby wpływać na skład potraw. Dzięki temu mogą być przeznaczone do przechowywania jedzenia.
Każde opakowanie foliowe, które zostało dopuszczone do kontaktu z żywnością przeszło odpowiednie badania i spełnia odpowiednie wymogi jakościowe. Wybierając opakowania do przechowywania jedzenia, warto zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału zostało wykonane. Informują o tym cyfry od 1 do 7:
- 1 – PET – politereftalan etylenu,
- 2 – HDPE – polietylen wysokiej gęstości,
- 3 – PVC – polichlorek winylu,
- 4 – LDPE – polietylen niskiej gęstości,
- 5 – PP – polipropylen wielokrotnego użytku,
- 6 – PS – polistyren,
- 7 – inne.
Odpowiednia cyfra umieszczona jest w trzech strzałkach tworzących trójkąt.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana