Co to dziś oznacza – nowoczesna ferma drobiu?
Smak i walory fileta z kurczaka, który leży na naszym talerzu to w jakiejś mierze kwestia kunsztu kucharza, ale nawet arcymistrz patelni czy grilla nie zdziała wiele, jeśli nie dysponuje naprawdę dobrym mięsem. A gra o najwyższą jakość zaczyna się już na fermie drobiu. To z tego powodu nowoczesne zakłady przetwórstwa drobiu współpracują z najlepszymi hodowcami w regionie i zapraszają do tego grona zaawansowane technologicznie fermy.
Zaawansowany i profesjonalny chów kurcząt
Co to współcześnie znaczy nowoczesna ferma? Na czym polega zaawansowanie i profesjonalny chów kurcząt? - Odpowiedzi na to pytania udziela nam przedstawiciel Rzeszowskich Zakładów Drobiu RES-DROB. Bezpowrotnie minęły czasy, kiedy kurnik kojarzył się z bałaganem, korytkiem na ziarno i miską z wodą. Współczesne fermy to niemal połączenie instytutu żywienia drobiu, laboratorium zapobiegania chorobom ptaków i fundacji dbającej o dobrostan kurcząt i ochronę środowiska, a zarazem przedsiębiorstwo logistyczne i handlowe, precyzyjnie planujące finanse. Wyposażenie i technologia fermy drobiu to dziś między innymi takie urządzenia jak wysokociśnieniowe systemy schładzania powietrza lub tzw. pad cooling, ogrzewanie podłogowe, sterowana automatycznie wentylacja, systemy rekuperacji, energooszczędne i regulowane oświetlenie ledowe, zasilanie fotowoltaiczne, a koszt wyposażenia jednego kurnika sięga nawet 500 tysięcy złotych.Żywienie kurcząt i precyzyjne normy dotyczące chowu
Zasady przygotowania pasz i żywienie kurcząt to dziś obszerna dziedzina wiedzy, precyzyjnie dawkowane komponenty, a drób w poszczególnych fazach wzrostu otrzymuje inne pasze dobrane dokładnie do etapu, na jakim się znajduje. Fermy objęte są programami bioasekuracji, pomiędzy cyklami produkcyjnymi przechodzą gruntowne zabiegi sanitarne, aby wykluczyć pojawianie się chorób wśród ptaków, te zaś są pod stałym nadzorem lekarzy weterynarii. W efekcie kurczak z nowoczesnej fermy, zanim trafi do sklepu, jest wielokrotnie badany. Normy, jakie muszą spełniać współczesne fermy drobiu, są precyzyjne, ale racjonalne. Dzięki tym standardom można zapewnić ptakom właściwy dobrostan, zapobiegać chorobom, a także chronić środowisko poprzez optymalizację zużycia pasz, energii, wody. Najważniejszym zaś, końcowym rezultatem jest bezpieczne, doskonałej jakości mięso drobiowe trafiające na nasze stoły.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana